Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Експерти от Уолстрийт: Конфликтът в Близкия изток може да предизвика глобална рецесия

Анализи

Експерти от Уолстрийт: Конфликтът в Близкия изток може да предизвика глобална рецесия

Експерти от Уолстрийт: Конфликтът в Близкия изток може да предизвика глобална рецесия - Tribune.bg
Снимка:

Хуманитарната криза в региона увеличава предизвикателствата пред и без това несигурната световна икономика, предупредиха двама от най-големите финансови експерти на Уолстрийт, пише "Гардиън".

Неблагоприятните коментари идват в момент, когато Ситито се подготвя за поредната мрачна информация за икономиката на Обединеното кралство, като Службата за национална статистика трябва да представи актуална информация за това как се е представила тя през третото тримесечие.

След като през 2023 г. икономиката на Обединеното кралство почти не показа ръст, според оценките на икономистите от лондонското Сити отново се очаква да бъде отчетен застой. Има и нови неблагоприятни данни за жилищния пазар, като се предвижда ипотечното кредитиране в Обединеното кралство да отбележи десетилетен растеж през 2023 и 2024 г.

По отношение на глобалната икономика Лари Финк, главен изпълнителен директор на най-големия мениджър на активи в света - BlackRock, заяви, че комбинацията от зверствата на Хамас от 7 октомври, последвалата атака на Израел срещу Газа и нахлуването на Русия в Украйна през миналата година са тласнали света "към съвсем ново бъдеще".

В интервю за Sunday Times Финк заяви: „Геополитическият риск е основен компонент, който определя живота на всички ни. В целия свят се наблюдава нарастващ страх и по-малко надежда. Нарастването на страха поражда отдръпване от потреблението. Така че страхът създава рецесии в дългосрочен план и ако продължим да имаме нарастващ страх, вероятността за европейска рецесия нараства, както и вероятността за рецесия в САЩ“.

Джейми Даймън, председателят на най-голямата американска банка JP Morgan, също заяви пред същия вестник, че комбинацията от войната на Израел срещу Хамас и нахлуването на Русия в Украйна - са „доста страшни и непредсказуеми“.

„Това, което се случва на геополитическия фронт в момента, засяга най-важните въпроси за бъдещето на света - свободата, демокрацията, храната, енергията, имиграцията“, каза той.

Коментарите идват три седмици след подобни апокалиптични изказвания на Даймън, който е един от най-известните финансисти в света. Миналия месец той предупреди, че това е „най-опасното време, което светът е виждал от десетилетия насам", като ескалиращи конфликти могат да имат „далечни последици“ за цените на енергията, храните, международната търговия и дипломатическите връзки.

Негативните настроения на Уолстрийт по отношение на световната икономика намират отражение и в други страни.

Негативните настроения на Уолстрийт по отношение на световната икономика се отразяват и на други места. Миналата седмица Economist публикува редакционна статия под заглавие: „Световната икономика се противопоставя на гравитацията. Това не може да продължи дълго“.

Една от причините, поради които конфликтът между Израел и Хамас се разглежда като глобална икономическа заплаха, е зависимостта на света от петрола в региона, който представлява една трета от пазара. Икономистите често се опасяват, че скоковете в цената на петрола могат да предизвикат дългосрочна глобална рецесия.

Анкети