Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Експерти: Въпреки солидния ръст на СРЗ скоро няма да догоним средния стандарт на живот в Европа

Анализи

Експерти: Въпреки солидния ръст на СРЗ скоро няма да догоним средния стандарт на живот в Европа

Експерти: Въпреки солидния ръст на СРЗ скоро няма да догоним средния стандарт на живот в Европа - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова тв

Средната работна заплата в България се е повишила до 2198 лв. Усещаме ли ръста от 17% на доходите през последната година? В ефира на Нова тв темата коментираха старши изследователят в Института за пазарна икономика Петър Ганев и изпълнителният директор на Българската предприемаческа асоциация – BESCO Добромир Иванов.

„Картината не се променя драматично от това, което сме свикнали да виждаме последното десетилетия. Изключвайки кризите, които ни сполетяха. Ние сме в период, в който заплатите растат солидно – с 15-16-17 процента. Това очевадно е по-висок ръст от средното в Европа. Както и от  инфлацията. В края на 2022 година, когато беше най-високата инфлация – имаше момент, в който хората губеха реален доход. Може би без пенсионерите, които имаха повишение на пенсиите. Но работещите хора срещнаха по-висока инфлация от ръста на заплатите. Но тази тенденция се обърна”, заяви Петър Ганев.

По думите на Иванов реално за последните пет години заплатите са се удвоили. „Ако трябва да гледаме общо за всички – със сигурност увеличението на заплатите е по-голямо от инфлацията.. за целия период. Имаше един момент, в който инфлацията изпреварваше”, обясни той. 

По думите му обаче целият ръст на БВП е едва малко над 1%.

„Ние с това темпо докато сме живи няма да видим да настигаме средния стандарт на живот в Европа“, коментира експертът.

Етикети: СРЗ (22) ръст (139)