Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. ЕС може да наложи мита със задна дата за китайските електромобили

Анализи

ЕС може да наложи мита със задна дата за китайските електромобили

ЕС може да наложи мита със задна дата за китайските електромобили - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

ЕК ще започне митническа регистрация на китайски електрически превозни средства от четвъртък (7 март), което означава, че те могат да бъдат засегнати от мита, ако разследването на блока установи, че са получили нелоялни субсидии, предаде Ройтерс.

ЕС разследва евтините електрически коли от Китай

ЕК провежда разследване за отпускането на субсидии за китайските електрически превозни средства, за да реши дали да наложи мита, за да защити производителите от ЕС. Разследването ще приключи през ноември, въпреки че ЕС може да наложи временни мита през юли.

Защо ЕК стартира разследване на китайските електромобили в Европа?

Китай: Разследването на ЕК ще има негативно влияние върху икономическите и търговските ни връзки

В документ, публикуван вчера, ЕК обяви, че има достатъчно доказателства, че китайските електрически превозни средства са били субсидирани и вносът е нараснал с 14 на сто на годишна основа от началото на разследването през октомври.

Според него автомобилостроителите от ЕС могат да понесат щети, които трудно могат да бъдат възстановени, ако китайският внос продължи с този ускорен темп преди приключването на разследването.

Китайската търговска камара в ЕС обяви, че е разочарована от този ход и скокът на вноса отразява нарасналото търсене на електрически превозни средства в Европа.

Анкети