Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. ЕЦБ: Критериите за отпускане на кредити в еврозоната са значително затегнати

Анализи

ЕЦБ: Критериите за отпускане на кредити в еврозоната са значително затегнати

ЕЦБ: Критериите за отпускане на кредити в еврозоната са значително затегнати - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Банките в еврозоната са затегнали критериите за отпускане на кредити през първото тримесечие на годината с най-бързия темп от кризата с държавния дълг през 2011 г. насам, докато търсенето на заеми е намаляло значително, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ).

Изводите от проучването подчертават въздействието на агресивното затягане на паричната политика в съчетание с неотдавнашните сътресения в банковия сектор и биха могли да насърчат ЕЦБ да заложи на по-малко увеличение на лихвените проценти.

Критериите на банките за отпускане на кредити са допълнително затегнати както за фирмите, така и за домакинствата, отразявайки „продължаващото прехвърляне на по-високите пазарни лихвени проценти върху лихвените проценти по кредитите", установи ЕЦБ.

Нетно 27% от банките съобщават за затягане на кредитните стандарти за заеми за фирми, което означава, че за предприятията е по-трудно да вземат заеми.

Същевременно банките съобщиха, че търсенето на кредити от страна на фирмите силно е намаляло, като спадът е „най-силен от световната финансова криза насам", а като основен фактор за това се отчитат по-високите разходи по заемите.

Търсенето на жилищни кредити също е намаляло, докато при потребителските кредити и други заеми за домакинствата спадът е по-малък.

Банките съобщиха също, че достъпът до финансиране се е влошил, вероятно отчасти поради сътресенията в банковия сектор през месец март.

Сривът на три регионални американски кредитора и принудителното поглъщане на Credit Suisse от конкурентната UBS разтърсиха пазарите и породиха опасения за по-широки проблеми в банковия сектор.

Властите в САЩ обявиха и, че още една банка, First Republic Bank, е фалирала и е продадена на JPMorgan Chase, което засили несигурността на инвеститорите.

Отделно проучване на ЕЦБ показа също, че растежът на кредитите за частния сектор, домакинства и предприятия, е продължил да се забавя, като през март е намалял до 3,8%.

Миналата година досега ЕЦБ повиши лихвените проценти с 3,5 процентни пункта, тъй като се опита да овладее бързо растящата инфлация.

Очаква се ЕЦБ да повиши разходите по заемите на следващото си заседание след два дни, като се счита, че е възможно увеличение с 25 или 50 базисни пункта.

Макар че проучванията на ЕЦБ може да я насърчат да избере по-малко увеличение, данните, публикувани днес, показват, че инфлацията в еврозоната остава упорита, като през април е нараснала до 7%.