Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. ЕЦБ: Европейските банки са изключително стабилни

Банки

ЕЦБ: Европейските банки са изключително стабилни

ЕЦБ: Европейските банки са изключително стабилни - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейските банки са в „изключително стабилно“ състояние и положението им не е подобно на това на някои американски кредитори, заяви ръководителят на френската централна банка, на фона на опасенията за криза в сектора, предаде АФП.

Фалитът на двете банки от САЩ породи опасения за разпространение на кризата в по-широк сектор, като закъсалият европейски банков гигант Credit Suisse трябваше да вземе заем от швейцарската централна банка в размер на 54 млрд. долара.

„Френските и европейските банки са изключително стабилни“, заяви пред бизнес телевизията BFM Франсоа Вилерой дьо Гало - член на управителния съвет на Европейската централна банка.

„Европейските банки не са в същото положение като някои американски банки по една много проста причина, а именно, че те не са подчинени на същите правила“, посочи още той.

„Правилата, известни като Базел III, които бяха създадени след финансовата криза от 2008 г., за да се гарантира, че банките разполагат с достатъчно капитал и ликвидност, са „ефективни“, обясни Вилерой дьо Гало.

Той коментира още, че 400 европейски банкови групи са обект на изискванията на Базел III в сравнение със само 13 в САЩ.

Управителят на френската централна банка заяви, че Credit Suisse е „специален случай“.

„Това е банка, която има както затруднения с бизнес модела..., така и пропуски в системата си за вътрешен контрол“, каза той.

ЕЦБ заяви преди ден, че е готова да осигури ликвидност, за да гарантира стабилността на финансовата система на еврозоната.

Преди ден централната банка на еврозоната увеличи лихвения процент с 0,5 пункта, за да се бори с инфлацията, въпреки опасенията, че нарастващите разходи по заемите могат да доведат до допълнително напрежение за банките.

„Потвърждавам, че приоритет е борбата с инфлацията“, заяви Вилерой дьо Гало.

Според него ходът на ЕЦБ изпраща „силен“ сигнал за увереност в нейната антиинфлационна стратегия и в стабилността на европейските и френските банки.

На този фон Европейската централна банка (ЕЦБ) свика непланирано заседание на Надзорния си съвет днес, на което ще се обсъждат напрежението и уязвимостите в банковия сектор в еврозоната след разпродажба на банкови акции , предаде Ройтерс, цитирайки говорител на институцията.

Акциите на редица банки се сринаха през изминалата седмица, изплашени първо от колапса на калифорнийската стартъп банка Silicon Valley Bank в САЩ, а след това и от разпродажбата на книжа на Credit Suisse, която приключи едва след като централната банка на Швейцария (SNB) предостави спасителна линия от 50 милиарда швейцарски франка (54 милиарда долара).

"Надзорният съвет се събира с цел запознаване на членовете му с актуална информация в банковия сектор", посочи говорителят.

Събирането следва подобна среща по-рано тази седмица и идва, след като ЕЦБ повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта в четвъртък. Представител, запознат с разговорите, каза, че целта на срещата е да се обърне внимание върху ликвидността в банковия сектор на еврозоната и да се следи за всяка уязвимост - на която и да е банка. Той каза, че не е очаквал, че ЕЦБ незабавно ще предприеме някакви действия в резултат на това.

Акциите на банките се възстановиха в четвъртък след предоставената подкрепа на Credit Suisse и продължиха да се покачват в петък въпреки повишаването на лихвите на ЕЦБ.

Анкети