Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Една от най-големите банки в САЩ фалира

Банки

Една от най-големите банки в САЩ фалира

Silicon Valley Bank е 16-ата по големина банка в страната и е ориентирана към стартиращи предприятия

Една от най-големите банки в САЩ фалира - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Калифорнийски регулаторен орган обяви фалита на Silicon Valley Bank. Това е 16-ата по големина банка в САЩ. Кредитната институция е ориентирана към стартиращи предприятия. В края на 2022 г. 89% от депозитите - около 175 млрд. долара - не са били застраховани.

Фалитът на SVB е най-големият от кризата през 2008 г. насам, като банката стана втората по големина фалирала банка в историята на САЩ след Washington Mutual Bank, съобщи Асошиейтед прес.

„Това е събитие, равносилно на изчезване за стартиращите предприятия“, каза Хари Тан, главен изпълнителен директор на инкубатора за стартиращи предприятия Y Combinator. Неговата компания е участвала в създаването на Airbnb, DoorDash и Dropbox и е изпратила стотици предприемачи в SVB.

Според американски медии съдбата на незастрахованите депозити все още не е решена. Компании като производителя на видеоигри Roblox Corp и производителя на мрежови мултимедийни плейъри Roku Inc вече са обявили депозити за стотици милиони долари в SVB. Акциите на последната спаднаха с 10%, след като стана ясно, че голяма част от инвестициите не са били застраховани.

SVB беше поета от Федералната комисия за застраховане на депозитите. Капиталовият остатък ще бъде използван за изплащане на обезщетения на вложителите и за погасяване на задълженията към кредиторите. Според Белия дом министърът на финансите Джанет Йелън „следи отблизо ситуацията“.

Председателят на Съвета на икономическите съветници към Белия дом Сесилия Роуз заяви, че банковата система на САЩ „сега е коренно различна от тази преди 10 години“.

Анкети