Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Standard & Poor's: Няма опасност от широко разпространено изтичане на депозити

Банки

Standard & Poor's: Няма опасност от широко разпространено изтичане на депозити

От рейтинговата агенция заявяват, че мерките на американските регулатори са дали на банките допълнителна ликвидност

Standard & Poor's: Няма опасност от широко разпространено изтичане на депозити - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Standard & Poor's (S&P) не е поставила под негативно наблюдение рейтингите на други американски банки, освен на First Republic Bank, тъй като не наблюдава широко разпространено изтичане на депозити, заяви в сряда рейтинговата агенция - само часове, след като агенция Moody's намали перспективата си за банковата система на САЩ  до „негативна“, съобщава Ройтерс.

Колапсът на Silicon Valley Bank предизвика криза на доверието в банковия сектор, което доведе до изтичане на депозити от множество регионални банки, въпреки че властите на САЩ предприеха спешни мерки за укрепване на доверието.

Moodys постави под негативно наблюдение шест американски банки
 

Вчера S&P Global Ratings постави кредитния рейтинг на First Republic Bank под негативно наблюдение, което отразява по-ниското доверие във финансовата сила на кредитора. По-късно през деня обаче S&P заяви, че не вижда доказателства, че неуправляемото изтичане на депозити, наблюдавано в няколко банки, се е разпространило нашироко в банковата система в страната.

S&P заяви, че мерките на американските регулатори са дали на банките допълнителна ликвидност, въпреки че рейтинговата агенция предупреди, че условията са променливи и че някои банки показват по-големи признаци на стрес от други.

Снощи Moody's Investors Service преразгледа своята перспектива за банковата система на САЩ на „негативна“ от „стабилна“, за да отрази бързото влошаване на оперативната среда, предава БНР.

Рон О'Хенли, главен изпълнителен директор на управляващата активи State Street Corp, обаче отбеляза, че намаляването на перспективата от страна на Moody's е „ужасно пресилена реакция“, тъй като регулаторите са успокоили пазарите, предаде Блумбърг.

Анкети