Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Еврокомисарят по икономика: България влиза в еврозоната, ако напролет е постигнала целевата инфлация

Анализи

Еврокомисарят по икономика: България влиза в еврозоната, ако напролет е постигнала целевата инфлация

Еврокомисарят по икономика: България влиза в еврозоната, ако напролет е постигнала целевата инфлация - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

През пролетта на 2024 година ще е ясно дали покриваме критериите за еврозоната. Това заяви еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони.

Той подчерта пред Нова тв, че присъединяването на България към зоната с обща валута е както в интерес на нея самата, така и на ЕС.

„Това е един много добре установен процес. Трябва да е съвсем ясно, че това е в интерес не само на България, но е в интерес и на еврозоната, и Европейския съюз. Следващия месец ще отпразнуваме 25-та годишнина от въвеждането на единната валута. Първоначално започнахме с 12 страни, а сега са 20 страни и скоро ще бъдем 21. Критериите за приемане се основават върху конвергенцията на четири различни елемента. За да го кажем по-просто: едното е обменният курс, другото е размера на лихвения процент, третият е състоянието на фиска – публичните финанси, дълговете и дефицита, и последният елемент е инфлацията. България се справя много добре с три от тези четири елемента и ние очакваме следващата пролет да измерим в каква степен инфлацията в България съвпада с очакванията на европейската зона, което е  последният елемент, който България трябва да изпълни“, заяви Джентилони.

По отношение на това дали България може да покрие критерия за инфлация, еврокомисарят заяви, че тя наистина се свива бързо в еврозоната.

„Наясно съм, че това е предизвикателство, но мисля че, никой сега не може да изключи или да бъде сигурен по този въпрос. Между другото, ако погледнем какво се случи в предишните две години, ще установим, че прогнозата никога не е била твърде точна по отношение на инфлацията. Винаги със закъснение откриваме как инфлацията се ускорява. И даже бяхме изненадани вчера в каква степен инфлацията се е свила в еврозоната, сега е 2,4%, а цел за инфлацията е 2%. Тоест тя наистина бързо се свива. Нека да видим какво ще е развитието за България и дали това предизвикателство ще бъде преборено през пролетта. При всички случаи ще бъде постигнато. Ние не обсъждаме дали България ще влезе или няма да влезе в еврозоната. България ще влезе в еврозоната. Първи януари следващата година е част от резултата за критерия с инфлацията за следващата пролет. Никой не е наясно какво ще се случи.“, посочи Джентилони.

По думите му е важно да се работи, за да бъде обяснено на обществото колко е важно да влезе България в еврозоната.

„Важно е, разбира се за туризма – очевидно е. Важно е за инвеститорите, защото е по-лесно за тях да инвестират, когато използват единната валута – еврото. Важно е, защото Вие влизате, от гледна точка валутната политика, в залата, в която се взимат решенията, което малко или повече е залата на Европейската централна банка. Тоест има много предимства“, коментира еврокомисарят по икономика.

Относно възможните минуси за България от присъединяването към еврозоната той е категоричен, че ако има такива те ще са краткосрочни.  

„Ето в моята собствена страна, в Италия, имаше недостатъци. Но тези недостатъци са много по-малко за България, защото обменният курс вече е ясен. Не се налага да правите странни сметки, както ние, италианците, бяхме принудени да правим. Вие не сте изправени пред риска от инфлация след въвеждането на валутата. Това в общи линии е много добра новина и за България и за Европейския съюз и смятам, че ние трябва да подкрепим този процес“, обясни Джентилони.

Той е категоричен, че опасност от повишаване на инфлацията у нас след приемането ни в еврозоната няма.

„Ако разгледате опита, който имат други източно европейски страни или прибалтийските държави, ще видите, че там не се наблюдава увеличаване на инфлацията. Освен това България е по-подготвена от тези страни, защото от дълго време тя е част от банков съюз. Смятам, че процесът за смяна на валутата ще бъде много по-лесен в България, отколкото е бил в други източноевропейски държави. Абсолютно необосновани са тревогите за високата инфлация. И са обосновани очакванията, че с еврото българските услуги, туризмът и инвестициите ще укрепнат“, обясни еврокомисарят.

По думите на Паоло Джентилони обаче единствената въпросителна е дали България ще успее да покрие критериите още през пролетта или по-късно – няколко месеца по-късно или след година.

„Това няма да промени фундаментално уравнението. Нека да се надяваме, че предизвикателството да бъде постигнат критерият през пролетта все още може да бъде постигнато“, отбеляза Джентилони.

Анкети