Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Европа с рекорден внос на руски газ по море

Анализи

Европа с рекорден внос на руски газ по море

Европа с рекорден внос на руски газ по море - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европа внася рекордни количества руски газ по море, съобщава в. „Файненшъл таймс“.

Вносът на руски втечнен природен газ (ВПГ) е нараснал с над 40 процента между януари и октомври тази година спрямо същия период година по-рано, което показва, че континентът не се е освободил напълно от зависимостта си от Москва за доставките на синьо гориво, макар транспортът по газопроводите да е почти напълно спрян.

Руският ВПГ се равнява на 16 процента от европейския морски внос на газ за съответния период. Макар общият обем от 17,8 млрд. куб метра да е сравнително малко спрямо вноса на газ по тръбопроводи, достигащ 62,1 млрд. куб метра, той все пак оставя Европа уязвима от използването на енергията като оръжие от страна на Кремъл, отбелязва изданието.

„Някой ден Путин може да се събуди и да каже „ще спрем да изпращаме ВПГ за Европа“, което ще принуди региона да купува от дори по-скъпия спотов пазар“, предупреждава Ан-Софи Корбо, изследовател на глобалните тенденции в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет, цитиран от БТА.

Русия би могла също така да отклони пратките към страни, които изпитват остра нужда от ВПГ като Бангладеш или Пакистан, продавайки на ниски цени, за да "получи политически ползи" и „да окаже натиск върху европейците“, допълва тя.

По-голямата част от руския ВПГ идва от съвместния проект „Ямал ВПГ“, чийто мажоритарен собственик е руската „Новатек“, а останалите дялове са поделени межди френската „Тотал“ (Total), китайската Си Ен Пи Си (CNPC) и китайски държавен фонд. Малко под 10 на сто от акциите на „Новатек“ същевременно са собственост на държавния концерн „Газпром“.

Срещу руския газ не са наложени санкции заради значимостта му за енергийната сигурност на европейските страни, припомня „Файненшъл таймс“.

Кремъл се възползва от това, постепенно намалявайки тръбопроводните доставки след нахлуването в Украйна, което доведе до скок на цените и провокира криза с разходите за живот за гражданите на континента.

Транспортът на синьо гориво по газопровода „Ямал-Европа‘, който преминава през Полша, е спрян от месец май, а доставките по „Северен поток-1“, който преминава от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, бяха спрени през лятото. По-късно по съоръжението избухнаха взривове, което според някои европейски страни е било умишлен акт на саботаж.

Освен това Русия неотдавна заплаши да намали доставките за Западна Европа, извършвани по единствения тръбопровод, който все още свързва европейския пазар с руските находища през територията на Украйна. По данни на института „Брьогел“ тръбният газ, доставян от Русия, е около 80 процента от получавания през същия период на миналата година.

Анкети