Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. ФАО: Цените на най-търгуваните хранителни стоки в световен мащаб се запазват стабилни

Анализи

ФАО: Цените на най-търгуваните хранителни стоки в световен мащаб се запазват стабилни

ФАО: Цените на най-търгуваните хранителни стоки в световен мащаб се запазват стабилни - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Индексът на световните цени на Агенцията на ООН по храните остана стабилен през ноември, като по-ниските международни цени на зърнените култури се компенсират от по-високите цени на растителните масла, предаде Ройтерс.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 120,4 пункта през ноември, около нивата от октомври, които бяха най-ниските от март 2021 г.

Отчитането през ноември т.г. отбеляза спад от 10,7 на сто спрямо ноември 2022 г.

Индексът на ФАО за зърнените храни се понижава с 3 на сто на месечна база през ноември, което се дължи на рязкото понижаване на цените на царевицата, докато тези на пшеницата спадат с 2,4 на сто.

Цените на растителното масло обаче се повишават с 3,4 на сто спрямо октомври.

„Цените на палмовото масло се възстановиха с повече от 6 на сто през ноември, подкрепени главно от по-активни покупки от водещи страни вносителки и сезонно по-нисък добив в основните страни производителки“, се казва в изявление на ФАО.

Индексът на цените на млечните продукти се повишава с 2,2 на сто спрямо октомври, воден от високото търсене на масло и обезмаслено мляко на прах в Североизточна Азия и повишеното търсене преди празниците в Западна Европа.

Цените на захарта се повишават с 1,4 на сто на месечна база през ноември, но са средно с 41,1 на сто по-високи от миналия ноември, благодарение на влошаващите се перспективи за производство в Тайланд и Индия.

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури ФАО повишава прогнозата си за световното производство на зърнени култури тази година до рекордните 2,823 милиарда метрични тона спрямо 2,819 милиарда преди това – което представлява ръст от 0,9 на сто спрямо 2022 г.

„Гледайки напред към следващия сезон, засаждането на реколтата от зимна пшеница през 2024 г. продължава в северното полукълбо и, отразявайки по-ниските цени на реколтата, растежът на площта може да бъде ограничен“, посочи ФАО.

Въпреки това агенцията смята, че световните запаси от зърнени култури ще се повишат с 2,7 на сто до края на сезон 2023/2024, докато съотношението запаси/използване на зърнените култури се прогнозира на 30,8 на сто за същия период, което „показва общо комфортно ниво на предлагане“.

Анкети