Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ФАО: Глобалните цени на храните се понижават

Парите

ФАО: Глобалните цени на храните се понижават

Индексът на цените на храните на Организацията по прехраната към ООН през март регистрира 12-и пореден месец на спад

ФАО: Глобалните цени на храните се понижават - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Индексът на цените на храните на Организацията по прехраната към ООН (ФАО) през март регистрира 12-и пореден месец на спад и сега е с 20,5% под рекордното си равнище, достигнато преди година заради руската инвазия в Украйна, предава Ройтерс.

Индексът на ФАО, който следи цените на най-продаваните храни в световен мащаб, през март достигна ниво от 126,9 пункта спрямо 129,7 пункта през февруари, което е най-ниското му ниво от юли 2021 г. насам.

Спадът се дължи на стабилните доставки, по-слабото търсене и удължаването на сделката за износ на украинско зърно през Черно море, посочват от ФАО.

Агенцията изтъква, че поевтиняването се дължи на спад на цените на зърнените храни, растителните масла и млечните продукти, което контрира поскъпването на захарта и на месото.

„Макар и цените да спадат на глобално ниво, те си остават все още твърде високи и продължават да растат на много местни пазари, което създава допълнителни проблеми пред хранителната сигурност“, казва в изявление главният икономист на ФАО Масимо Тореро.

„Това се отнася с особено сила за развиващите се страни, чиито валути спадат спрямо долара и еврото, а дълговете им растат“, уточнява той.

Индексът на ФАО за цените на зърнените храни през март пада с 5,6 на сто на месечна база, като пшеницата поевтинява със 7,1 на сто, царевицата - с 4,6 на сто, а оризът - с 3,2 на сто.

Растителните масла поевтиняват с 3 на сто и са с 47,7 процента под нивата, регистрирани през март 2022 г., а млечните продукти - с 0,8 на сто.

В същото време захарта поскъпва с 1,5 на сто и достига най-високото си ниво от октомври 2016 г. под натиска на спадащото производство в Индия, Тайланд и Китай. Индексът на месото расте с 0,8 на сто.

В отделен доклад, посветен на доставките и търсенето на зърнени храни, ФАО повиши прогнозата си за производството през 2023 г. със 786 милиона тона, или с 1,3 на сто под нивата от 2022 г. Това все пак би представлявало втория най-голям регистриран годишен обем на производството на зърнени храни.

„В Азия се очаква засетите площи да са близо до рекордните нива, но в същото време сушата влияе зле на реколтата в Северна Америка и Южна Европа“, посочват от ФАО.

Агенцията повиши и прогнозата за обема на зърнените добиви през 2022 г. до 2,777 милиарда тона, или само с 1,2 на сто по-малко от количествата, събрани през 2021 г. Очаква се производството на ориз да възлезе на 516 милиона тона, или с 1,6 на сто под рекордната реколта през сезон 2021/22 година.

Анкети