Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Зърнопроизводителите в Румъния са в протестна готовност

Парите

Зърнопроизводителите в Румъния са в протестна готовност

Заради вноса от Украйна земеделците в страната заплашват да блокират митническия пункт „Сирет“

Зърнопроизводителите в Румъния са в протестна готовност - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Румънски зърнопроизводители от североизточната част на страната заплашват да блокират митническия пункт „Сирет“ в окръг Сучава заради вноса от Украйна. Недоволните земеделци твърдят, че заради нелоялната конкуренция на съседната страна и липсата на реакция от Европейския съюз, са принудени да продават собствените си зърнени запаси на много по-ниски цени от очакваните.

„Трябва да разберем, че тези хора не продават стоките, те отчаяно се опитват да се отърват от тях на всяка цена. Те сега продават на загуба. Европа не реши проблема си с това законодателство, сложи парите в джобовете на търговците и мултинационалните компании", коментира Тибериу Стан, цитиран от Диджи24.

„Преди да започнем транзита, имахме оферта за пшеница или царевица между 1,4 и 1,6 леи на килограм. По това време пазарът намаля по такъв начин, че сега имаме по-малко от 200 евро на тон, което е между 0,95 и 1,1 леи на килограм", казва фермерът Йон Нотингар. 

Над 2000 камиона със зърно чакат на пристанището в Констанца, като тези от Украйна са с предимство - друг проблем за румънските фермери, чиито доставки за износ се бавят, предава БТА.

Еврокомисарят по земеделието е готов да подкрепи ограничаване на вноса на зърно от Украйна

„Ще се окажем в ситуация, в която трябва да помолим купувачите и превозвачите да ни изпратят камиони, за да можем да доставим стоките. Така или иначе това ще тласне цената още по-ниско", смята фермерът Кристиан Стойка.

Колегата му Габриел Станчиу се опасява от фалит. По думите му за фермери с ниво на средна или висока капитализация банкрутът ще дойде през 2024 г.

Според статистика, публикувана от правителството в Киев, миналата година в Румъния е влязло украинско зърно на стойност 1,24 млрд. долара

Трети пореден ден на протести на зърнопроизводителите

Заради създалата се ситуация преди броени дни държавните и правителствените ръководители на Румъния, България, Полша, Словакия и Унгария поискаха от Европейския съюз повече пари, за да компенсират фермерите, засегнати от масовия внос на селскостопански продукти от Украйна.

България иска увеличаване на помощта за страната ни от земеделския резерв на ЕС

Те изпратиха съвместно писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с настояване да преразгледа мерките за противодействие на негативните ефекти от увеличения внос на селскостопански продукти от Украйна.

Министър Гечев: Настояваме пред ЕК забраната за прилагане на антидъмпингови механизми да отпадне

Анкети