Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Доклад на ЕК: Вносът на земеделски стоки от Украйна засяга пазарите в България

Анализи

Доклад на ЕК: Вносът на земеделски стоки от Украйна засяга пазарите в България

Доклад на ЕК: Вносът на земеделски стоки от Украйна засяга пазарите в България - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Вносът на земеделски стоки от Украйна засяга пазарите в България и други страни от ЕС, това се отчита в доклад на Земеделската комисия в ЕК.

В документът се отбелязва, че вносът на зърно, маслодайни семена, захар и някои животински изделия от Украйна в ЕС бележи значително увеличение през 2022 г. Според данните особено рязко е повишението при птичето месо и яйцата.

ЕКЕК

„Чувствително нарастващият внос от Украйна създаде свръхпредлагане и натиск за намаляване на цените в България, Полша и Румъния, докато другаде помогна за преодоляване на недостига в производството“, се отбелязва в документа.

„Износът на зърно от ЕС вероятно ще спадне със 7,7 на сто спрямо миналата година, особено при царевицата. Износът на пшеница от ЕС може да се повиши с 9,4 на сто. Вносът на зърно в ЕС се очаква да нарасне с 57 на сто. Очаква се намаление с 2,9 на сто на употребата на зърно в ЕС за фураж, в сравнение с предходната пазарна година, заради спада в животновъдството. Крайните запаси от зърно се очаква да се увеличат с 2,4 на сто за година“, се допълва в доклада на комисията.

Износът на живи животни от ЕС се е увеличил с 1,2 на сто миналата година. Очаква се Румъния допълнително да пренасочи част от своето производство към България и Гърция, вместо да изнася за страни извън ЕС. Износът на живи животни от ЕС се очаква да спадне с 3,5 на сто тази година заради високите цени на вътрешния пазар и затрудненията за корабоплаване в Черно море, се отчита в документа.

 

Анкети