Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Полша иска от ЕС да бъде ограничен вноса на зърно от Украйна

Парите

Полша иска от ЕС да бъде ограничен вноса на зърно от Украйна

В страната търсят начин да се освободят от внесената украинска продукция, която дестабилизира пазара

Полша иска от ЕС да бъде ограничен вноса на зърно от Украйна - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, каза, че страната планира да въведе регулации, ограничаващи вноса на украинско зърно, предаде полската новинарска агенция ПАП.

„Дадох инструкции на (на заместник министър-председателя и министър на селското стопанство Хенрик Ковалчик, бел. ред.) да въведе подходящи правила по най-бързия начин…,за да ни позволи да се освободим от част от зърното, внесено в Полша, например да го продадем на Република Южна Африка, Близкия изток… но също така… да ограничим въздействието на украинското зърно върху Полша“, каза Моравецки.

Полша настоява пред ЕС за квоти или за спиране на украинския внос на зърно

„Сега това зърно дестабилизира нашия пазар“, добави той.

Моравецки също така каза, че по време на последното заседание на Европейския съвет се е споразумял „с министър-председателите на няколко европейски страни от Европейския съюз (ЕС), които граничат с Украйна, да изпратят писмо до председателя (на Европейската комисия, бел. ред.) Урсула фон дер Лайен и до Европейската комисия с искане за незабавни действия.

Зърнопроизводителите на протест: Спрете вноса на украинско зърно

Моравецки и преди е критикувал ЕС за очевидния провал да изпълни обещанието си да достави зърно, внесено от Украйна, за страните от Близкия Изток и Африка, предава БТА. Част от изнесеното зърно остава в страни, граничещи с Украйна, сред които е Полша, а местните фермери се оплакват, че срещат трудности при продажбата на произведеното от тях зърно поради пренасищане на пазара и понижаващи се цени.

Анкети