Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Министър Гечев: Настояваме пред ЕК забраната за прилагане на антидъмпингови механизми да отпадне

Парите

Министър Гечев: Настояваме пред ЕК забраната за прилагане на антидъмпингови механизми да отпадне

Зърнопроизводителите обявиха, че утре ще продължат с протеста, а на 7 април ще подкрепят с шествия и колегите си от другите засегнати държави

Министър Гечев: Настояваме пред ЕК забраната за прилагане на антидъмпингови механизми да отпадне - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Това, което сме изразили като държава е, че искаме отпадането на невъзможността да се прилагат антимеханизми по отношение на свръх насищане на пазара. Другото, което сме отправили като искане е при констатация на държавите, че има прекомерен внос, прекомерно натрупване на определени стоки, то държавата да може да прилага депозити, които след излизането и влизането в други държави, включително и европейски такива, те да бъдат възстановявани, за да може продукцията да се разпространява по-равномерно и съответно наистина да е солидарност към цяла Европа". Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев, след проведената днес работна среща със зърнопроизводителите.

Румен Радев покани протестиращите зърнопроизводители на среща

Гечев уточни, че работна група още вчера е предоставила в ЕК нарочна позиция на българската държава.

Полша настоява пред ЕС за квоти или за спиране на украинския внос на зърно

По думите на Костадин Костадинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите, по време на срещата с президента Румен Радев, служебния министър на икономиката Никола Стоянов и служебния министър на земеделието Явор Гечев са обсъдени подробно какви мерки ще се вземат и по какъв начин ще се излезе от ситуацията, свързана с вноса на зърно от Украйна.

„Българската позиция, позицията на държавата е за промяна на регламента, за който ние стачкуваме. Мерките не могат да се случат от днес за утре, но сме набелязали няколко, по които да се работи. Утре ще си продължим протеста. Съвместно с колегите от другите страни ще бъдем заедно и на 7 април, когато е планиран всеобщ протест на всички засегнати по този въпрос“, добави той.

Зърнопроизводителите на протест: Спрете вноса на украинско зърно

Министър Гечев отбеляза, че правителството подкрепя и разбира протестите на зърнопроизводителите и уточни, че в момента са се насочили към две конкретни мерки, в опит да се реши проблема със застоялата българска продукция.

„Първата е да видим максимално мерките, които могат да се вземат по предложение на земеделските производители за това бързо да разчистим слънчогледа, защото той не е толкова траен. Второто е цялостни мерки, за да не изживеем същото нещо следващата година. България е първата и единствена държава, която заедно със земеделците през септември поискахме същите мерки и за съжаление не останахме чути, но ЕК като че ли разбра, че сме били прави", посочи още Гечев.

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов от своя страна също подчерта, че правителството подкрепя справедливия протест на българските зърнопроизводители.

„Първоначално ЕК каза, че ще отпусне 56 млн. евро номинално на фона на производството, на икономиката на войната. България ще получи най-много пари и въпреки това те са малко и няма да стигнат за нищо. След нашата намеса ЕК каза, че ще отпусне допълнителни 70 млн. евро, от които някаква част ще бъдат в България, но на фона на загубата на фермерите е изключително малко", каза още той.

Анкети