Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Еврокомисарят по земеделието е готов да подкрепи ограничаване на вноса на зърно от Украйна

Парите

Еврокомисарят по земеделието е готов да подкрепи ограничаване на вноса на зърно от Украйна

Заради логистичните затруднения големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в ЕС, се оказаха в страните от Централна Европа, нанасяйки удар на цените и продажбите на местните фермери

Еврокомисарят по земеделието е готов да подкрепи ограничаване на вноса на зърно от Украйна - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви, че би подкрепил ограничения върху търговията с Украйна, ако Полша предложи подобен ход, предаде Ройтерс.

Черноморските пристанища на Украйна, един от най-големите износители на зърно в света, бяха блокирани след руската инвазия и страната бе принудена да търси алтернативни маршрути през Полша и Румъния.

Заради логистичните затруднения големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в ЕС, се оказаха в страните от Централна Европа, нанасяйки удар на цените и продажбите на местните фермери, припомня БТА.

„Ако полското правителство поиска ограничения в търговията с Украйна, очевидно ще подкрепя това предложение“, каза Войчеховски в Брюксел на фона на протестите на селскостопански производители в няколко европейски страни, включително България.

Полша иска от ЕС да бъде ограничен вноса на зърно от Украйна
 

Той говори, след като Европейската комисия обяви, че е одобрила пакет от 56 млн. евро в помощ на фермери от страните, граничещи с Украйна. Като част от този пакет Полша ще получи близо 30 млн. евро, България 16,75 милиона евро, а Румъния 10,05 млн. евро.

Решено: ЕК отпуска 16,75 милиона евро компенсация за българските фермери, заради вноса на украинско зърно

С искане да отпадне европейският регламент за безмитен внос на селскостопански стоки от Украйна вече втори ден протестират и българските зърнопроизводители, които изкараха тежка селскостопанска техника по основни пътни артерии в страната и блокираха северната ни граница в знак на недоволство.

Втори ден на протести на зърнопроизводителите срещу вноса на украинско зърно

Производителите са изправени пред редица проблеми сред, които основният е невъзможността да продадат своята продукция, която залежава в складовете. В подобна ситуация са поставени и производители от други сектори, тъй като освен зърно, от Украйна се внасят също сухо мляко, яйца, плодове и зеленчуци. Заради това протестът на зърнопроизводителите бе подкрепен от фермери, овощари и овцевъди.