Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Българските зърнопроизводители излизат на протест заедно със своите колеги от Румъния

Парите

Българските зърнопроизводители излизат на протест заедно със своите колеги от Румъния

Българските зърнопроизводители излизат на протест заедно със своите колеги от Румъния - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Българските зърнопроизводителите отново излизат на протест срещу безмитния внос на евтино украинско зърно у нас. С тежка техника земеделците ще блокират северната ни граница на две места - при Русе и Кардам. Този път протестът им е синхронизиран с румънските им колеги, които също подготвят блокади.

Трактори ще се наредят от двете страни на Дунав в знак на протест срещу евтиното украинското зърно, което на практика блокира българското производство, каза новият председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, цитиран от БНР.

„Началният час е 10:00, а действията ни са координирани съвместно с румънските ни колеги, като те ще бъдат на отсрещната страна на границата, както и на още няколко места в Румъния", каза още той.

3,5 милиона тона българска пшеница и 1 милион тона български слънчоглед на обща стойност 4 милиарда лева залежават в складовете в момента, казват от бранша.

По данни на производителите от Северна България след тридневните блокади на границата миналата седмица трафикът на тирове с украинско зърно е станал още по-интензивен.

Ако и днешният протест не бъде чут в Брюксел, „вече трябва да се мисли за по-мащабни действия с повече държави, които сме на едно и също мнение“, каза Илия Проданов.

Заради протеста при граничния пункт „Дунав мост“ при Русе се очаква задръстване от товарни автомобили, пътуващи в посока Румъния. Протестът на зърнопроизводителите там ще започне в 10 ч. и ще продължи около четири часа.

Недоволни румънски фермери също ще протестират в цялата страна. Те са против решението на Европейската комисия да не облага стоките от Украйна и настояват за равни условия. Фермерите се аргументират, че заради нелоялната конкуренция на съседната страна и липсата на реакция на Европейския съюз са принудени да продават собствените си зърнени запаси на много по-ниски цени от очакваните.

Зърнопроизводителите в Румъния са в протестна готовност

Вчера „Съюз за спасение на Румъния“ поиска оставката на министъра на земеделието и развитието на селските райони Петре Дая, след като беше потвърдено, че Румъния получава само 10,5 милиона евро от Европейската комисия за компенсиране на фермерите. Опозиционната партия даде пример с полския министър на селското стопанство.

Казусът с вноса от Украйна: Полският министър на селското стопанство подаде оставка

„Той подаде оставка, след като стана ясно, че Полша получава помощ от 29,5 милиона евро. Няма и дума за оставка на Дая, въпреки че сумата от 10,5 милиона евро е нищожна за Румъния. Дая не е договорил нищо в Брюксел", написа в профила си във Фейсбук сенаторът от „Съюз за спасение на Румъния” Себастиан Черник, който е и член на Комисията по земеделие. Според него и съпартийците му министърът е трябвало да бъде освободен отдавна.

По-късно през деня и премиерът Никола Чука излезе с коментар по темата, като увери, че мерките, подкрепени от изпълнителната власт и Европейската комисия, имат за цел да идентифицират механизми за намаляване на негативните ефекти от транзита и износа на зърнени култури от Украйна за съседни държави.

Според статистика, публикувана от правителството в Киев, миналата година в Румъния е влязло украинско зърно на стойност 1,24 млрд. долара.

Анкети