Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Казусът с вноса от Украйна: Полският министър на селското стопанство подаде оставка

Парите

Казусът с вноса от Украйна: Полският министър на селското стопанство подаде оставка

Причината - растящото недоволство сред фермерите в страната след решението на ЕК да удължи безмитния внос на украинско зърно до юни 2024 г.

Казусът с вноса от Украйна: Полският министър на селското стопанство подаде оставка - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Полският министър на селското стопанство Хенрик Ковалчик подаде оставка заради растящия гняв на фермерите в страната срещу вноса на зърно от Украйна, което въздейства негативно на цената на полската земеделска продукция, предава Ройтерс.

Ковалчик обяви, че подава оставка заради решението на Европейската комисия да удължи безмитния внос в ЕС на зърно от Украйна до юни 2024 г. В същото това време полските фермери настояват за въвеждането на вносни мита.

Полша иска от ЕС да бъде ограничен вноса на зърно от Украйна

Логистични затруднения оставиха огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от това, произвеждано в ЕС, на територията на много държави от Централна и Източна Европа, което удари сериозно продажбите на местните производители и създаде сериозно главоболия за управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ в година на избори.

Министър Гечев: Настояваме пред ЕК забраната за прилагане на антидъмпингови механизми да отпадне

Българският президент и премиерите на други четири страни от ЕС се обърнаха миналата седмица към председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен с настояване да се вземат мерки по отношение на украинския земеделски внос и посочиха, че трябва да бъдат въведени мита, ако проблемът не може де се реши по друг начин.

Еврокомисарят по земеделието е готов да подкрепи ограничаване на вноса на зърно от Украйна

Анкети