Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Георги Вулджев, ЕКИП: Дефицит под 3% е невъзможен без шмекерии

Анализи

Георги Вулджев, ЕКИП: Дефицит под 3% е невъзможен без шмекерии

Кощунство във фискалната политика през последните години са разходите. Най-накрая трябва да бъдат поставени под контрол, смята икономистът от Експертния клуб за икономика и политика

Георги Вулджев, ЕКИП: Дефицит под 3% е невъзможен без шмекерии - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Удължаването на сегашния бюджет не е оптимален вариант. Това мнение изрази в интервю за БНР Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика.

„Колкото повече удължаваш бюджета от миналата година, толкова по-малко е реалистично да го удължиш от икономическа гледна точка. За да е работещо това решение, ти разчиташ, че икономическата обстановка си седи една и съща. Тази година се забавя икономическият растеж. Това да продължаваме да удължаваме миналогодишния бюджет става все по-малко работещо. В един момент трябва да има нов, който отчита променения контекст.“

В следващите 2-3 месеца няма непосредствени рискове, няма да има катаклизъм заради удължаването на бюджета, подчерта икономистът.

„Не мисля, че ще има някаква катастрофа. Служебното правителство понякога прекалява малко с плашенето. Краткосрочните рискове не са толкова големи.“

Ако погледнем състоянието на бюджета към април-май в предходните две години, тогава бяхме на излишък, въобще нямахме такъв дефицит. През второто полугодие на тази година дефицитът може да набъбне значително. Големият проблем е в разходната част, коментира Георги Вулджев.

Кощунство във фискалната политика през последните години са разходите, категоричен е Вулджев. По думите му те са „разпищолени“.

Запитан за 3-процентовия дефицит като критерий за еврозоната, икономистът предупреди, че ако в следващите години се правят счетоводни трикове, „в един момент наистина ще се окажем в риск от гръцка криза“.

Той обърна внимание върху все по-разтварящата се ножица между приходите и разходите.

„Разходите най-накрая трябва да бъдат поставени под контрол.“

Според Вулджев за тази година трябва да се заложи по-голям дефицит.

„Невъзможно е той да падне под 3% без някакви шмекерии.“

Подходът на политиците спрямо еврозоната е отвратителен, изтъкна Георги Вулджев, визирайки записите от Националния съвет на ПП.