Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Германската банка за развитие инвестира над 10 млрд. евро за изграждането на достъпни жилища в страната

Анализи

Германската банка за развитие инвестира над 10 млрд. евро за изграждането на достъпни жилища в страната

Германската банка за развитие инвестира над 10 млрд. евро за изграждането на достъпни жилища в страната - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

От германската държавна банка за развитие KfW обявиха, че ще разширят инвестициите в по-достъпно жилищно строителство в страната през 2024 г.

Над 10 милиарда евро са предвидени за тази цел във федералния бюджет за настоящата година, което е увеличение с приблизително 5 милиарда евро спрямо разходите от предходната година, уточняват от банката.

Германското правителство постигна съгласие по бюджета за 2024 г.

„От името на германското федерално правителство ние подкрепяме хората в Германия да се справят стъпка по стъпка с щадящия климата преход в строителния сектор. И през годината ще използваме предоставените ни бюджетни средства, за да стимулираме създаването на по-достъпни жилища“, коментира на пресконференция главният изпълнителен директор на KfW Стефан Винтелс.

Според германските медии правителството е насочило към KfW 1 милиард евро конкретно за строителството на достъпни жилища за хора с по-ниски доходи, които не могат да се възползват от социалната програма за настаняване.

Прогноза: Пазарът на недвижими имоти в Германия ще се възстанови през 2024 г.

На този фон обаче големите компании за недвижими имоти в страната правят доста песимистични прогнози за бъдещото представяне на имотния пазар.

Според оценките на гиганта в сектора TAG Immobilien цените на жилищата в Германия може да се сринат с до 30% под пика си от 2022 г., което би поставило в рискова ситуация най-голямата икономика в Европа.

Германският индекс за недвижими имоти, който проследява продажбите на имоти в цялата страна, отчита спад с с 11,3% в цените на еднофамилните жилища през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2022 г., докато цените на апартаментите са спаднали с 8,9%, а на многофамилните къщи - с цели 20,1 на сто.

Рекорден спад: Жилищните имоти в Германия поевтиняват с 10,2% на годишна база

„Възможно е да наблюдаваме началото на стабилизиране на цените на недвижимите имоти. Ипотеките трябва отново да станат по-евтини, като по този начин стимулират търсенето“, коментира пред „Файненшъл таймс“ Мориц Шуларик, президент на Института за световна икономика в Кил (IfW).

Имотният сектор на Германия е основен стълб на цялата икономика в страната, допринасяйки за едно на всеки 10 работни места, почти една пета от продукцията, като според последни проучвания дори засенчва известния автомобилен сектор там.

Анкети