Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Гигантската пирамида „FTX-Украйна-Демократическа партия“ се срина в САЩ

Анализи

Гигантската пирамида „FTX-Украйна-Демократическа партия“ се срина в САЩ

От нервната реакция на демократите и медиите им става ясно, че скандалът с украинската схема за пране на пари е много страшен за тях Рухналата борса наля 40 млн. долара във фондовете на демократите

Гигантската пирамида FTX-Украйна-Демократическа партия се срина в САЩ - Tribune.bg
Снимка:

Америка отново е разтърсена от гигантски финансов скандал - този път свързан с колапса на FTX, една от най-големите борси за криптовалута в света. Както обикновено се случва през последните години, рядък скандал в САЩ остава без „украинска следа“, пише в анализ „Труд“.

Самата история за фалита на FTX е поразителна по своя обхват и степен на авантюризъм. Всичко, което сме чували досега за краха на такива гиганти като Enron, Lehman Brothers, Madoff и други финансови измамници, всичко това бледнее на фона на падането на една гигантска пирамида, чийто мащаб едва започва да се осъзнава от широката общественост. Със сигурност повече от един холивудски блокбъстър като „Вълкът от Уолстрийт“ ще бъде заснет по тази история. Героят на Леонардо ди Каприо (също, между другото, имащ реален прототип) изглежда просто като малък търговец на фона на фигурата на Сам Банкман-Фрид, основател и собственик на борсата за криптовалути, по-известен на света под инициалите SBF.

Няколко милиарда долара внезапно се изпариха - и следите от тях вече ще бъдат трудни за намиране, тъй като се оказва, че на FTX всъщност липсва счетоводство и финансова отчетност. Бизнес изданията по света се наслаждават на подробностите от първия доклад на известния финансов адвокат Джон Рей III, който поема дела, свързани с ликвидацията на борсата. Опитният адвокат, оглавил ликвидационната комисия на Enron, не успя да скрие емоциите си дори в сухия документ, който подаде в съда по несъстоятелността в Делауеър. Там той посочва, че през 40-годишната си кариера „не съм виждал такъв пълен провал на корпоративния контрол и такава пълна липса на надеждна финансова информация“. Рей отбелязва: „Тази ситуация е безпрецедентна“.

Освен това споменатите бизнес издания, коментирайки невероятния документ, се фокусираха върху некомпетентността на ръководството на FTX, което одобри финансовите си транзакции, като постави „емоджи“ във вътрешния корпоративен чат. Но Рей е изумен не само от това, но и от пълната липса на най-малък контрол върху дейността на борсата от страна на съответните надзорни органи.

И в тази връзка е логична изненадата, изразена от популярния американски телевизионен водещ Тъкър Карлсън: „Сам Банкман-Фрид беше на кориците на повече списания от Мадона. Тоест, може би трябваше да задават въпроси за неговия бизнес, но никой Те, Те просто го популяризираха.“ Сега същите автори на същите списания се преструват на изключително изненадани от некомпетентността на скорошния идол, натрупал милиардно състояние през 30-те си години.

Как стана така, че толкова време нито горепосочените медии, нито самите надзорни органи, които трябваше да алармират навреме, не обърнаха внимание на измамните действия на една откровена финансова пирамида? Но по този въпрос финансовият скандал престава да бъде чисто финансов. Факт е, че FTX по време на настоящата предизборна кампания наля около 40 милиона долара във фондовете на Демократическата партия на САЩ, което направи тази борса вторият спонсор на управляващата партия след Джордж Сорос. А през пролетта SBF лично се похвали, че ще похарчи невероятна сума за бъдещата президентска кампания на Джо Байдън (е, или който и да е от демократите там): един милиард.

Ето защо историята за бързия колапс на FTX и изчезването на милиарди, притежавани от инвеститори от нейните сметки, не е само финансов скандал. „Това е история за пълна и пълна поквара на хората, които управляват страната ни“, казва Карлсън. Водещите на едно от токшоутата на Fox News с основание отбелязват, че ако някой донор на Републиканската партия на САЩ беше направил нещо подобно, отдавна щеше да е с белезници от ФБР. Но основният спонсор на Демократическата партия е над закона.

Освен това хронологията на скандала FTX предизвиква особени подозрения и конспиративни въпроси. На 8 ноември избирателните секции затварят за изборите за Конгрес на САЩ, а на следващия ден, 9 ноември, в Bloomberg се появява статия за подозрителната финансова дейност на FTX и мистериозни трансфери към компанията на любовницата на младия милиардер. Е, на 11 ноември борсата официално започва процеса на фалит.

Както посочи водещият на Fox News Джеси Уотърс, се оказва, че собственикът на FTX всъщност е „купил сената за левицата“ и веднага е обявил фалит. Като се има предвид пълната липса на финансова отчетност в пирамидата на криптовалутата, е почти невъзможно да се проследи каналът за финансиране на демократите, които успяха да запазят горната камара на Конгреса. Отново можете да си представите какво би се случило в медиите, ако подобна измама беше извършена от основния донор на кампанията на Тръмп или Републиканската партия на САЩ.

На демократите резонно беше предложено да върнат милионите, получени от FTX, но това предизвика пълно недоумение у тях. Конгресменът Максин Уотърс (между другото, ръководителят на Комитета по финансови услуги на Камарата на представителите, който е пряко отговорен за състоянието на контрол върху подобни схеми) просто отхвърли такъв бунтовен въпрос: те казват, успокойте се, всеки взема пари.

Какво общо има Украйна с това? Но факт е, че от първите минути на скандала около FTX републиканците и водещите на същия канал Fox News започнаха да посочват очевидни връзки между фалиралата борса и настоящия режим в Киев. Колкото и да се опитват сега украинците да отрекат този факт и да прикрият следите си, световната мрежа помни всичко. На 8 март тази година SBF тържествено обяви в Twitter колко е щастлив да работи в тясно сътрудничество с украинското министерство на финансите за събиране на крипто дарения в подкрепа на украинските бойци. А на 14 март украинското министерство на цифровизацията публично обяви сътрудничество с FTX (любимата дума на Зеленски), който на базата на скандалния обмен откри фонда „Помощ за Украйна“ - сякаш за набиране на средства в криптовалута.

Споменатият по-горе телевизионен водещ Джеси Уотърс логично предложи следната схема: „Демократите изпращат пари на Украйна, Украйна изпраща пари на FTX, а FTX изпраща пари на кампанията на демократите“. Тоест, всъщност FTX и режимът в Киев действаха като гигантско „пране на пари“ за управляващата американска партия. Не е изненадващо, че новата фракция на републиканците в долната камара на Конгреса, където сега имат мнозинство, първо представи законопроект за пълен одит на средствата, изпратени от бюджета на САЩ в Украйна.

Украйна неочаквано влиза в дневния ред на американските избори

Прави впечатление повече от острата реакция на американските демократични медии. Те единодушно побързаха да опровергаят всякакви намеци за схемата за пране на „FTX-Украйна-Демократическа партия“ като „безпочвени“ и „разпространени от руската пропаганда“. Такава едновременна нервна реакция на почти всички мейнстрийм медии и всякакви грантоядски структури може би не е имало след скандала около лаптопа на Хънтър Байдън. По това време същите тези ресурси гневно отрекоха автентичността на откритите файлове, а социалните мрежи единодушно забраниха потребителите за всяко споменаване на този уж руски фалшификат. Тогава се оказа, че лаптопът е истински, но президентската кампания по това време вече беше приключила и затова скандалът не притесни редовите борци срещу руската дезинформация.

Начинът, по който сега нервно реагират на скандала около украинската дейност на измамници от FTX, неволно повдига въпроса дали републиканците са ударили ноктите на главата с предположенията си за гигантско пране на пари чрез режима в Киев. Украинските власти отхвърлят всякакво сътрудничество с фалиралата фондова борса, като отново приписват скандала единствено на „руската пропаганда“.

Вярно е, че тези усилия бяха рязко подкопани от Financial Times. Ръководителят на американската редакция Джилиан Тет, очевидно без да мисли за последствията, призна още сега, в разгара на скандала, че FTX е практически единственият спонсор на секретните военни разработки, за които се твърди, че се извършват в Украйна. Трудно е да се каже дали там наистина се извършват тайни разработки, но признанието е много ценно - опровергаване на лъжите на украински служители за липсата на връзки с фалиралата борса.

Разследващият американски онлайн ресурс The Greyzone посочва, че уебсайтът Aid for Ukraine е функционирал до края на октомври, а след това мистериозно изчезна точно в навечерието на скандала с фалита на FTX. В същото време сайтът обяви, че чрез тази структура са събрани над 60 милиона долара, както се вижда от запазения кеш. В същото време авторите на The Grayzone посочват колко лесно украинският държавен ресурс промени тази сума, варирайки нагоре или надолу: плюс или минус десет милиона.

Къде са отишли парите е мистерия. Например в изтрития сайт се посочва, че повече от пет милиона долара са били изразходвани за „световна антивоенна медийна кампания“, но „от съображения за сигурност докладите ще бъдат публикувани след нашата победа“. Така че не можете да не си помислите: тези пари не отидоха ли за кампанията в подкрепа на демократите на изборите в САЩ? Особено като се има предвид как в Украйна се страхуваха от победата на републиканците, които обещаха да спрат да издават „празни чекове“ на Киев от Вашингтон.

Трудно е да се каже дали републиканците ще изпълнят обещания одит на съмнителните финансови схеми на украинския режим. Възможно е да видим друг неубедителен епос като същата история с лаптопа на Байдън-младши. Но от нервната реакция на демократите и контролираните от тях медии става ясно, че скандалът с украинската схема за пране е много страшен за тях. Начинът, по който вече се борят с довчерашния си благодетел и спонсор от FTX, бързо го източвайки няколко дни след изборите, подсказва, че в подходящия момент могат също толкова бързо и дори по-брутално да се отърват от неудобен свидетел и участник в измами който е в Киев. И тук трябва да се замисли президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Анкети