Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Годишната инфлация в Испания отбеляза лек ръст, достигайки 3,3% през април

Анализи

Годишната инфлация в Испания отбеляза лек ръст, достигайки 3,3% през април

Годишната инфлация в Испания отбеляза лек ръст, достигайки 3,3% през април - Tribune.bg
Снимка:
© на Националния статистически институт на Испания (INE)

Годишната инфлация на потребителските цени в Испания отбеляза лек ръст, достигайки 3,3% през април 2024 г., най-високата стойност от три месеца насам. Спрямо нивото ѝ от март, когато беше 3,2%, увеличението е 0,1%.

Мерки срещу недостига на жилища: Испния прекратява програмата си за златни визи

По данни на Националния статистически институт в страната (INE) основният възходящ натиск идва от цените на жилищата и комуналните услуги (4% срещу 1,5% през март), по-конкретно електричество, газ и други горива (5,7% срещу -0,6%), тъй като правителството отмени някои субсидии след близо три години на облекчения за домакинствата.

Ръстът на цените се ускорява и при храните и безалкохолните напитки (4,7% срещу 4,3%). Основният индекс, който изключва променливи стоки и енергия, е бил 2,9% през април. Според статистиката това е най-ниското му ниво от януари 2022 г. и спад спрямо предходния месец март, когато беше 3,3%.

Хармонизираната от Европейския съюз 12-месечна инфлация в Испания достигна тримесечен връх от 3,4% през април, което е малко повече от 3,3% през март и съответства на предварителната оценка. Спрямо предходния месец индексът на потребителските цени за страната през април нараства с 0.7%, което също е в съответствие с предварителната оценка.

Анкети