Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Goldman Sachs: Очакваме поскъпване на суровините заради предстоящите лихвени понижения

Анализи

Goldman Sachs: Очакваме поскъпване на суровините заради предстоящите лихвени понижения

Goldman Sachs: Очакваме поскъпване на суровините заради предстоящите лихвени понижения - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Цените на суровините на стоковите борси ще се повишат тази година, тъй като централните банки в САЩ и Европа предприемат действия за намаляване на лихвените проценти, подпомагайки по този начин промишленото и потребителското търсене, сочи анализ на американската банка Goldman Sachs Group.

Суровините могат да възвърнат около 15% от цените си през 2024 г., тъй като разходите за заеми намаляват, производството се възстановява и геополитическите рискове продължават, посочиха анализаторите на банката Саманта Дарт и Даан Струйвен, цитирани от агенция Блумбърг, предава БНР.

Според GS, медта, алуминият, златото и петролните продукти могат да поскъпнат, но в същото време банката подчерта за необходимостта инвеститорите да бъдат избирателни, тъй като печалбите няма да бъдат универсални за целия суровинен пазар.

Суровинните стоки отбелязаха поскъпване през първото тримесечие, като цената на суровия петрол се повиши, златото удари рекордни ценови нива, а медта надхвърли 9 000 долара за тон.

Централните банкери както във Федералния резерв на САЩ, така и в Европейската централна банка, сигнализираха за намерението си да намалят разходите по заеми тази година (да понижат лихвите), тъй като инфлацията намалява. В същото време Китай предприе допълнителни мерки в подкрепата на икономическото си възстановяване.

„Ние смятаме, че намаляването на лихвените проценти в САЩ в нерецесионна среда ще доведе до по-високи цени на суровините, с най-голям ценови тласък при металите (по-специално медта и златото), следвани от суровия петрол. Важно е, че положителното въздействие върху цените има тенденция да се увеличава с времето, тъй като постепенно се подобрява импулсът за растеж от по-разхлабените финансови условия“, казаха анализаторите на GS.

Предпазливо възходящата ценова перспектива на Goldman Sachs отразява аналогичните коментари на други наблюдатели на пазара. Суровините навлизат в нов цикличен подем, подпомогнат от по-затегнатите доставки и подема в глобалната икономика, каза по-рано този месец Macquarie Group Ltd. Джеф Къри, бивш ръководител на анализа на пазарите на суровини в Goldman Sachs, а сега в Carlyle Group, също прогнозира поскъпване заради очакваното намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв. JPMorgan Chase & Co. пък подчерта за възходящия потенциал на цената на златото, отбеляза Блумбърг.

Според прогнозите на Goldman Sachs за края на настоящата година, банката очаква поскъпване на медта до 10 000 долара за тон, на алуминия до 2 600 долара на тон и на златото до 2 300 долара за унция, което би било номинален ценови рекорд. За последно фюърсите на медта и на алуминия на Лондонската борса за метали, се търгуваха на нива около $ 8884 долара и $ 2306 долара за тон, докато златото се търгува около 2167 долара за унция.

„В средносрочен план ние продължаваме да поддържаме конструктивни очаквания по отношение на цената на златото, подкрепена от евентуално облекчаване лихвите на Фед, което трябва да реактивира до голяма степен "заспалите" покупки на борсово търгувани фондове (ETF)“, казаха анализаторите.

За разлика от това - и подчертавайки призива си за селективен подход - банката продължава да очаква низходяща настроена по отношение на ценовите перспективи при металите за батерии като никел, кобалт и литиев карбонат. „Вярваме, че е твърде рано да обявим решителен край на тези съответни ценово спадащи пазари“, казаха анализаторите на GS.

Анкети