Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Икономическа нестабилност и бърнаут: Раждаемостта в Япония достигна критично ниски нива

Анализи

Икономическа нестабилност и бърнаут: Раждаемостта в Япония достигна критично ниски нива

Икономическа нестабилност и бърнаут: Раждаемостта в Япония достигна критично ниски нива - Tribune.bg
Снимка:
© Michal Jarmoluk/Pixabay

Раждаемостта в Япония е достигнала критично ниски нива, съобщиха властите, предаде АФП.

Министерството на здравеопазването публикува данни, според които индексът на раждаемостта е бил 1,20 през миналата година, което е доста под 2,1 деца на жена - необходимият брой за поддържане броя на населението.

Този показател се понижи от 1,26 през 2022 г. и е осмият пореден годишен спад в страната със 124 млн. души население.

„Продължаващият спад на раждаемостта е критичен“, посочи служителка на здравното министерство. „За спадащите стойности са виновни различни фактори, като икономическата нестабилност и трудностите при съчетаването на работата и отглеждането на деца“, каза тя.

Въпреки това, с най-възрастното население в света след това на Монако, Япония се опитва да намери начини да насърчи бейби бума, за да предотврати задаващата се демографска криза.

На 5 юни парламентът одобри промени в законите, които да осигурят по-голяма финансова подкрепа за родителите, по-добър достъп до услуги за гледане на деца и разширяване на обезщетенията за родителски отпуск.

Това е поредният опит на правителството да стимулира раждаемостта - проблем, който министър-председателят Фумио Кишида изтъкна като критичен риск за японското общество.

Сред инициативите на Япония за повишаване на раждаемостта е приложение за запознанства, разработено от градската управа на Токио, което ще бъде пуснато в действие още това лято.

От потребителите ще се изисква да представят документи, доказващи, че не са семейни, и да подпишат писмо, в което заявяват, че желаят да сключат брак.

Посочването на доходите е често срещано явление в японските приложения за запознанства, но в Токио ще се изисква данъчно удостоверение, което да доказва годишната заплата на кандидата.

Ще се изисква и интервю, за да се потвърди самоличността на потребителя като част от процеса на регистрация за приложението, което е в безплатна тестова версия от края на миналата година.