Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. През първото тримесечие: БВП на Япония се понижи повече от очакваното с 0,5%

Парите

През първото тримесечие: БВП на Япония се понижи повече от очакваното с 0,5%

През първото тримесечие: БВП на Япония се понижи повече от очакваното с 0,5% - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Икономиката на Япония се сви по-силно от очакваното през първото тримесечие на 2024 г., тъй като слабата йена допринесе за спад на частното потребление за четвърто поредно тримесечие, показват официални данни на японската статистика, които поставят под въпрос стремежа на централната банка на страна да повиши лихвите над почти нулевите им нива.

Брутният вътрешен продукт на азиатска островна държава се понижи през първото тримесечие с 0,5% спрямо последните три месеца на 2023 г., когато японската икономика стагнира, докато пазарните очаквания бяха за малко по-умерен спад с 0,4 на сто.

Частното потребление, което формира повече от половината от икономическото представяне, се сви с 0,7% след спад с 0,4% три месеца по-рано, отбелязвайки влошаване за четвърто поредно тримесечие и при пазарни очаквания за доста по-умерено понижение с 0,2 на сто. Японските потребители продължиха да намаляват разходите с оглед на скъпите разходи за живот и ниските заплати и след земетресението, което удари полуостров Ното в началото на годината.

Капиталовите разходи също се понижиха (с 0,8% след растеж с 1,8% в края на 2023 г.), тъй като компаниите не бяха склонни да инвестират след скандал в подразделението на Toyota за компактни автомобили Daihatsu, което доведе до спиране на производството и доставките.

Daihatsu сменя ръководството, след разкритията за подправени тестове за безопасност

Нетната японска търговия също се отрази негативнo на БВП, тъй като износът се сви с цели 5% (след растеж с 2,8% три месеца по-рано), докато вносът се понижи с 3,4% (след повишение с 1,8%). Държавните разходи пък се повишиха с 0,2% след спад с 0,2% в края на миналата година.

Спрямо година по-рано, японският БВП отбеляза спад през първото тримесечие с 2,0% след анемичен растеж с 0,4% в края на 2023 г., докато осредните очаквания бяха за по-умерено понижение с 1,5%.

Данните за спад във всички важни компоненти на БВП предполага, че икономиката на Япония не е имала основен двигател на растежа през първото тримесечие на 2024 г.

Това може да разколебае Японската централна банка, която повиши лихвените проценти през март за първи път от 2007 г. насам и оттогава насам дава знаци за намерението си да продължи политиката на затягане (на повишаване на лихвите).

Плавна промяна: Bank of Japan увеличи краткосрочния лихвен процент от -0,1% на между 0% и 0,1%

Междувременно националната статистика на страната отчете ръст на индустриалното производство през март с 4,4% след понижение 0,6% през февруари и срив с цели 6,7% през януари, като това е най-солидния растеж на месечна база от юни 2022 г., предава БНР. Спрямо година по-рано обаче индустриалното производство се сви с цели 6,7%, отбелязвайки спад за пети пореден месец и най-солидно понижение от септември 2020 г.

Анкети