Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Плавна промяна: Bank of Japan увеличи краткосрочния лихвен процент от -0,1% на между 0% и 0,1%

Банки

Плавна промяна: Bank of Japan увеличи краткосрочния лихвен процент от -0,1% на между 0% и 0,1%

Плавна промяна: Bank of Japan увеличи краткосрочния лихвен процент от -0,1% на между 0% и 0,1% - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Японската централна банка се отказа от отрицателния лихвен процент, тъй като най-накрая започна да прекратява една от най-агресивните програми за облекчаване на паричната политика в света, предаде АФП.

След като обяви първото си увеличение от 17 години насам, Японската централна банка заяви, че променя краткосрочния си лихвен процент от -0,1% на между нула и 0,1%.

МВФ: Bank of Japan трябва да повиши краткосрочните лихви, но постепенно

„Длъжностните лица оцениха благотворния цикъл между заплатите и цените и прецениха, че се вижда, че целта за ценова стабилност от 2% ще бъде постигната по устойчив и стабилен начин към края на прогнозния период на доклада за перспективите от януари 2024 г.", заяви централната банка.

Институцията също така съобщи, че ще прекрати други неортодоксални политики, включително програмата си за контрол на кривата на доходността на облигациите и закупуването на рискови активи като борсово търгувани фондове (ETF) и японски инвестиционни тръстове за недвижими имоти.

Федералният резерв и други централни банки повишиха лихвените проценти, за да овладеят галопиращата инфлация след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Но преследвана от „изгубените десетилетия“ на стагнация и дефлация в страната, Японската централна банка запази основната си лихва отрицателна, както е от 2016 г. насам. Последното повишение беше през 2007 г.

Повишаването на ставката ще оскъпи кредитите за потребителите и предприятията.

То ще увеличи и сметката на Япония за обслужване на държавния дълг, който със своите около 260% от националното производство е един от най-високите в света. Тъй като отрицателните лихвени проценти означават, че банките губят от депозирането на капитали в централната банка, политиката имаше за цел да ги насърчи да отпускат заеми на бизнеса и по този начин да даде тласък на икономиката и инфлацията.

Централната банка също така похарчи огромни суми за изкупуване на облигации и други активи, за да влее ликвидност във финансовата система.

Политиката рязко отслаби йената спрямо долара, което е добра новина за износителите, но не и за потребителите, тъй като оскъпи вноса.

Инфлацията е на или над целевото равнище от 2%, определено от централната банка, в продължение на почти 2 години.

Но въпреки някои промени по периферията - като по-голяма гъвкавост по отношение на целевия диапазон за доходността на облигациите - основният лихвен процент остана отрицателен.

Това е така, защото Японската централна банка искаше повече доказателства за "благоприятен цикъл" на нарастващи заплати и инфлация, дължащи се на търсенето, а не на временни фактори.

Последното парче от мозайката изглежда дойде на 15 март, когато най-големият японски синдикат осигури на работодателите увеличение на заплатите с 5,3%, което е най-голямото от 1991 г. насам.

„Япония е на границата на това, което е необходимо за поддържане на двупроцентна инфлация в страната“, заяви Стефан Ангрик от Moody's Analytics.

Централната банка планира да се откаже и от други неортодоксални мерки, включително от програмата си за контрол на кривата на доходността на облигациите и от изкупуването на рискови активи.

Анкети