Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. МВФ: Bank of Japan трябва да повиши краткосрочните лихви, но постепенно

Банки

МВФ: Bank of Japan трябва да повиши краткосрочните лихви, но постепенно

МВФ: Bank of Japan трябва да повиши краткосрочните лихви, но постепенно - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Японската централна банка може да избегне сътресение на глобалните финансови пазари с евентуалната промяната на политиката си, като действа постепенно по отношение на повишението на лихвите, предоставяйки ясна информация за стъпките, които предприема. Това заяви днес заместник управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат, цитирана от Ройтерс.

Разликата между реалния и потенциалния БВП на Япония ще бъде преодоляна през идната година, а тазгодишните преговори за годишните работни заплати ще доведат до по-голям растеж от миналата година. Това ще позволи на централната банка да сложи край на контрола върху кривата на доходността (на държавните ценни книжа бел. ред.) и мащабната програма за купуване на активи.

Пазарите очакват през април банката да сложи край на политиката си на отрицателни лихви, която е в сила в страната от 2016 година. Според Гита Гопинат това обаче трябва да се случи плавно, тъй като коригираните спрямо инфлацията реални разходи по заемите ще останат много ниски.

„По-нататъшните увеличения на краткосрочните лихвени проценти трябва да са постепенни и да се осъществяват в рамките на няколко години“, каза тя.

С прогноза за намаляваща инфлация: Bank of Japan запази основните лихви на ниво от минус 0,1%

Припомняме, че като част от усилията за поддържане на икономически растеж и постигане на целева инфлация от 2% Bank of Japan фиксира краткосрочните лихви на равнище от -0,1 на сто, ограничи доходността на дългосрочните облигации около нулата чрез контрола върху кривата на доходността и купи огромни количества активи, за да вложи пари в икономиката.

След като обаче инфлацията превиши 2 на сто за повече от година, Японската централна банка постави основите за прекратяване на действието на програмата за стимули, като според анкета на Ройтерс, краят на отрицателните лихви ще настъпи през април.

Анкети