Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Икономическата активност в еврозоната изненадващо нараства за януари PMI е 50,2 пункта

Анализи

Икономическата активност в еврозоната изненадващо нараства за януари PMI е 50,2 пункта

Икономическата активност в еврозоната изненадващо нараства за януари PMI е 50,2 пункта - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Икономическата активност в еврозоната изненадващо нараства през януари, макар и минимално, което е още един знак, че спадът на икономиката ѝ не е толкова сериозен, колкото се предполагаше и съответно валутният съюз може да избегне рецесията, показват данните от ключово проучване, цитирани от Ройтерс.

Предварителният общ индекс на мениджърите по доставките в еврозоната РMI на международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс глоубъл“ S&P Global, разглеждан като добър показател за състоянието на икономиката, през януари се повишава до 50,2 пункта спрямо 49,3 пункта през декември.

Индексът за първи път от юни 2022 г. се покачва над нивото от 50 пункта, което е сигнал за растеж на икономиката. Той е по-висок от средното равнище от 49,8 пункта, което прогнозираха участниците в допитване на Ройтерс.

„Проучването несъмнено носи добри новини, които сочат, че евентуалният икономически спад вероятно ще бъде много по-слаб спрямо първоначалните опасения и че рецесията може и напълно да бъде избегната“, отбелязва главният икономист на „Стандард енд Пуърс глоубъл маркет интелиджънс“ (S&P Global Market Intelligence) Крис Уилямсън, предава БТА.

Поради намаляващите цени на природния газ, на фона на меката до момента зима, и последните позитивни данни за състоянието на икономиката някои от прогнозите в допитването на Ройтерс за икономическия ръст през тримесечието се повишават, въпреки че все още се предвижда настъпването на техническа рецесия.

Фирмите в еврозоната ускоряват темпа на наемане на нови служители през този месец, което е знак, че те са по-оптимистично настроени за развитието на икономиката. Индексът, който отразява склонността на компаниите да наемат служители, се повишава до 52,5 пункта през януари, най-високото му равнище от 3 месеца.

Индексът на мениджърите по доставките във водещия за еврозоната сектор на услугите Пи Ем Ай (PMI) се покачва до 6-месечен връх от 50,7 пункта при 49,8 пункта през декември.

Производствената активност също показва признаци на подобрение, но при нея все още се отчита спад. Индексът на мениджърите по доставките в промишлеността Пи Ем Ай (PMI) се повишава до 48,8 пункта през този месец при 47,8 през предходния период.

Индексът, който отразява производствените цени, намалява, но фирмите ги увеличават с по-бързи темпове, показват данните от проучването.

Индексът, който отразява цените на продукцията, се покачва до 61,4 пункта при 61,2 пункта през предишния месец, но те все още са по-ниски от средното си равнище за последните 3 години.

Анкети