Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Икономиката на ЕС в сганация, а в България е с растеж от 0,4%

Анализи

Икономиката на ЕС в сганация, а в България е с растеж от 0,4%

Икономиката на ЕС в сганация, а в България е с растеж от 0,4% - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Икономиката на еврозоната се e през третото тримесечие с 0,1% спрямо предходните три месеца, докато икономиката в целия Европейския съюз стагнира. Заетостта и в еврозоната и в целия ЕС отбелязва ръст с 0,2%. Това показват данните на Евростат.

Европейската статистика отчита, че БВП страната ни се е повишил 0,4 на сто за второто поредно тримесечие. По този показател страната ни се нарежда на шесто място в общността. Лидер е по ръст е Малта (с 2,4%). След нея се нареждат Полша (с 1,5%), Кипър (с 1,1%), Унгария и Румъния (с по 0,9%).

Най-голямо свиване пък отчита икономиката на Ирландия (спад с 1,9%), следваната от тази на Естония (с 1,3%) и Финландия (с 0,9%), като икономически спад през третото тримесечие отчетоха 13 от 27-те страни членки на съюза.

ЕвростатЕвростат

Спрямо година по-рано БВП на еврозоната и на целия ЕС остана непроменен през третото тримесечие след експанзия през второто тримесечие съответно с 0,6% и с 0,5 на сто, като това представлява поредно влошаване на растеж, след като през първите три месеца на 2023 г. икономиката на еврозоната нарасна с 1,8%, а на целия ЕС - с 1,7 на сто.

БВП на България пък нарасна спрямо година по-рано с 1,8%, като шест други членки на ЕС отбелязаха по-силен икономически растеж през третото тримесечие, водени от Малта (повишение с цели 7,1%), Хърватия (с 3%), Румъния (с 2,9%) и Кипър (с 2,2%).

В същото време броят на трудово заетите хора в ЕС и в частност в еврозоната се повиши през третото тримесечие с 0,2% спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 0,1%.

Спрямо година по-рано заетостта се увеличи в еврозоната и в целия ЕС с 1,3% след повишения съответно с 1,4%  и с 1,2% през второто тримесечие.

Общият брой на работещите в ЕС през третото тримесечие беше 216,6 милиона, от които 168,7 млн. в еврозоната.

 


Анкети