Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Икономист: Идеята бонус срещу донос е симптом, че бюджетът е заплашен от неизпълнение

Анализи

Икономист: Идеята бонус срещу донос е симптом, че бюджетът е заплашен от неизпълнение

Икономист: Идеята бонус срещу донос е симптом, че бюджетът е заплашен от неизпълнение - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/bTV Бизнес Новините

„Не бива отговорността за събиране на данъци да се прехвърля върху гражданите“. Това мнение изрази икономистът и член на Съвета по икономически и публични политики Михаил Кръстев в ефира на bTV Radio по повод идеята на финансовия министър Асен Василев да се раздават бонуси на хора, които сигнализират в НАП за случаи с укрити данъци или осигуровки.

„Идеята за бонус срещу донос няма да има съществен ефект за увеличаване на събираемостта на данъците“, коментира икономистът.

„Съмнявам се, че би имало някакъв съществен ефект по отношение на събираемостта на данъци и съответно за приходната част на бюджета, което очевидно е целта, заложена от финансовото министерство. Събираемостта в България така или иначе е висока на фона на останалите европейски държави и това се дължи най-вече на опростената данъчна система, на плоския данък, на доскоро единната ставка за косвени данъци, най-вече за ДДС. За съжаление тази единна ставка вече не е толкова единна, което внася малко смут в данъчната система, но не мисля, че събираемостта би могла да бъде повишена с подобни мерки", обясни той.

По думите му този ход по-скоро прилича на прехвърлена отговорностт към хората от приходната агенция, която има както ресурсите, така и задължението да извършва данъчни проверки и съответно да следи за коректното изплащане на данъци и за високата събираемост в хазната.

„Прехвърляме го върху гражданите, които трябва със свои наблюдения, без тези ресурси, без познания, без дори и подходящата мотивация, тъй като изплащането на бонус срещу подадена информация не би могло да бъде наречено обществено полезна мотивация, прехвърля се отговорността върху гражданите те да се превръщат в някаква форма на частни данъчни детективи и да пускат доноси срещу своите съграждани“, каза още икономистът.

По думите му трябва да се придържаме към установените практики, които са приходните агенции и останалите отговорни такива да вършат своята работа, да следят да няма укриване на данъци и в крайна сметка ако те не могат да се справят, да се направят необходимите законови промени, така че да си вършат работата.

„Тези екстравагантни идеи са само симптомите на нещо, което тече като процес отзад - зад кулисите, а то е, че българският бюджет, особено в приходната част е заплашен от неизпълнение и съответно на разговорен език бихме могли да кажем, че все повече вървим към гърмене на бюджета“, коментира икономистът.

Анкети