Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Икономист: Поставянето ни в списъка на FATF ще има финансови последици за страната

Анализи

Икономист: Поставянето ни в списъка на FATF ще има финансови последици за страната

Икономист: Поставянето ни в списъка на FATF ще има финансови последици за страната - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Генерално включването на България в сивия списък за борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма е негативна новина, която ще има много икономически, и особено – финансови последици. Страни, попаднали в сивия и особено в черния списък, имат сериозни икономически проблеми, свързани с разплащанията, с  намаляването на чуждестранните инвестиции“, коментира пред Нова нюз икономистът Владимир Сиркаров по повод включването на страната ни в сивия списък на страни, свързани с прането на пари.

България е под засилено наблюдение от Организацията за борба с изпирането на пари (FATF)

Той даде пример, че от Южна Корея вече не могат да се правят транзакции с България, защото тамошната система не приема разплащане със страни, които са в подобен списък.

За директора програма "Сигурност", ЦИД Атанас Русев включването на страната ни в този списък е стара новина. Той припомни, че през юни излезе доклад към Съвета на Европа, където е описан въпроса. В черния списък са Северна Корея, Иран и Мианмар, допълни той и каза, че подобно включване на страната ни може да ни създаде проблеми с влизането на страната ни в Шенген. Според Русев ние сме в периферията на евентуални потоци за пране на пари.

Анкети