Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Икономист: Трябва разумно финансово управление, дефицитът да се държи в рамки

Анализи

Икономист: Трябва разумно финансово управление, дефицитът да се държи в рамки

Икономист: Трябва разумно финансово управление, дефицитът да се държи в рамки - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„За последните 12 месеца банките са вкарали около 3,7 млрд. допълнителен ресурс за кредит за жилищния пазар. За три години той е над 8 милиарда“, коментира пред Нова тв  Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

„Банковият кредит за покупка на жилище е полезен инструмент, с който много широк кръг от хора могат да си купят жилище. Въпросът е с какво темпо нараства, дали не става твърде бързо и с голям скок“, обясни икономистът.

По думите му БНБ е увеличила изискването за собствен капитал на банките, както и процента за задължителните минимални резерви.

„Това означава, че е увеличен резервът, който банките трябва да държат, без да отпускат кредит. Въпреки това има 22% ръст на годишна основа на кредита, отпуснат за домакинствата”, каза той.

БНБ: С 22% са се увеличили ипотечните кредити през фервуари на годиншна база

Богданов добави, че в момента българските домакинства и бизнеса държат доста свободен ресурс в банковата система на депозити.

„Те са склонни да ги държат, без да получават лихва. Това дава свеж ликвиден ресурс на банките, който те могат да използват за кредитиране при ниска цена“, добави икономистът.

По отношение на влизането на България в еврозоната Богданов уточни, че вероятно ще се окаже, че сме над критерия за инфлация с малко.

„Няма да сме го изпълнили. Стои въпросът дали ще искаме втора оценка, която да даде основание за решение“, каза той.

„Трябва да имаме разумно и стабилно финансово управление. Да има предвидимост, а дефицитът да се държи в рамки“, уточни икономистът.

Анкети