Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Илон Мъск съди OpenAI

Анализи

Илон Мъск съди OpenAI

Илон Мъск съди OpenAI - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Илон Мъск заведе съдебно дело срещу OpenAI, фирмата за изкуствен интелект, за чието създаване той помогна през 2015 г., обвинявайки нейните ръководители в "предателство" на основополагащата ѝ мисия, предаде АФП.

Магнатът, който напусна OpenAI през 2018 г., твърди в документи, подадени в съда в Сан Франциско, че фирмата винаги е била замислена като организация с нестопанска цел.

Но според него неотдавнашните промени в борда на директорите означават, че OpenAI вече на практика е дъщерно дружество на софтуерния гигант Microsoft.

Мъск е отправял подобни обвинения и в миналото, а OpenAI и Microsoft са ги отричали.

OpenAI завладя въображението на обществеността в края на 2022 г. с пускането на своя чатбот ChatGPT, който може да генерира сносни стихотворения и есета и дори да решава изпити.

Фирмата е разработила и инструменти за генериране на изображения и видеоклипове, които се смятат за лидери в своята област.

Microsoft, основен инвеститор в OpenAI от 2019 г. насам, вля още милиарди във фирмата миналата година.

И гигантската фирма се намеси, когато бордът на OpenAI уволни главния изпълнителен директор Сам Алтман през ноември миналата година, като го нае и предложи да настани всички служители, които бяха недоволни от отстраняването му.

По-късно управителният съвет на OpenAI се оттегли, Алтман беше възстановен на работа, а няколко членове на управителния съвет бяха сменени.

OpenAI стартира като организация с нестопанска цел, посветена на разработването на "изкуствен общ интелект" (ИОИ) - неясен термин, свободно дефиниран като вид ИИ, който далеч надминава човешките възможности по всички показатели за интелигентност.

Идеята беше OpenAI да гарантира, че тази технология ще бъде безопасна за човечеството.

Но в съдебното дело на Мъск се казва, че този основополагащ принцип е бил "обърнат с главата надолу".

Новите членове на управителния съвет на OpenAI не са имали опит в областта на изкуствения интелект и са били "подбрани от Алтман и благословени от Microsoft", се твърди в жалбата.

"И до днес уебсайтът на OpenAI Inc. продължава да твърди, че уставът му е да гарантира, че "ще бъде от полза за цялото човечество", се казва в жалбата.

"В действителност обаче OpenAI Inc се е превърнала в затворена дъщерна компания на най-голямата технологична компания в света: Microsoft", добави се в нея.

След като напусна OpenAI, Мъск се присъедини към редицата критици, които предупреждават, че свръхинтелигентността може да означава край за човечеството.

Миналата година той също така стартира своя собствена фирма за изкуствен интелект, xAI, и заяви, че иска да събере 1 млрд. долара от инвеститори.

Анкети