Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Инвестициите в слънчева енергия засенчват петрола

Анализи

Инвестициите в слънчева енергия засенчват петрола

Инвестициите в слънчева енергия засенчват петрола - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Очаква се инвестициите в слънчева енергия да изпреварят тези в петрол за първи път тази година, докато разходите за чиста енергия изпреварват тези за изкопаеми горива, се казва в доклад на МАЕ, предаде АФП.

Въпреки че това е добре дошло, Международната агенция по енергетика предупреди, че инвестициите в изкопаеми горива се увеличават, докато трябва да намаляват бързо, за да се постигнат нулеви нетни емисии до 2050 г.

„Чистата енергия се развива бързо - по-бързо, отколкото много хора осъзнават“, заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол в изявление, придружаващо публикуването на последния доклад на агенцията за инвестициите в енергетиката.

„Това ясно личи от инвестиционните тенденции, при които чистите технологии се откъсват от изкопаемите горива“, добави той.

Според МАЕ годишните инвестиции в чиста енергия се очаква да са се увеличили с 24% от 2021 г. до над 1,7 трилиона долара през 2023 г. Увеличението при изкопаемите горива е 15 % за същия период.

Само преди пет години инвестициите в чиста енергия и изкопаеми горива са били равни. Но комбинация от фактори, по-специално високите цени на петрола и природния газ и опасенията за доставките, доведоха до рязко нарастване на разходите за възобновяеми енергийни източници.

„Един от най-ярките примери за това са инвестициите в слънчева енергия, които за първи път ще изпреварят инвестициите в производството на петрол“, каза Бирол.

МАЕ очаква инвестициите в слънчева енергия, основно фотоволтаични панели, да достигнат 380 млрд. долара през тази година, докато инвестициите в проучване и добив на нефт ще достигнат 370 млрд. долара.

„Това утвърждава слънчевата енергия като истинска енергийна суперсила“, каза Дейв Джоунс, ръководител на отдел „Проучвания на данни“ в енергийния мозъчен тръст Ember.

Ниската цена на производството на слънчева енергия ще спомогне за усилията за декарбонизация, защото навлизането на електрическите автомобили се ускорява.

Но възстановяването на инвестициите в нефт и газ, които се очаква да се върнат на нивата от 2019 г. през тази година, отдалечава индустрията от траекторията на МАЕ за 2050 г. за нулево нетно потребление.

МАЕ твърди, че като цяло инвестициите в изкопаеми горива през 2023 г. се очаква да бъдат повече от два пъти по-големи от сумата, която секторът трябва да изразходва през 2030 г. За въглищата те са шест пъти по-големи.

МАЕ също така отбелязва, че инвестициите в чиста енергия са съсредоточени в напредналите страни и Китай, докато най-голямото увеличение на инвестициите в изкопаеми горива е в страните от Близкия изток.

Анкети