Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Експерт: Намаляването на дела на фосилните горива с увеличаване на ВЕИ-тата не е добра стратегия

Енергетика

Експерт: Намаляването на дела на фосилните горива с увеличаване на ВЕИ-тата не е добра стратегия

Експерт: Намаляването на дела на фосилните горива с увеличаване на ВЕИ-тата не е добра стратегия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Работната цел би следвало да бъде да не поставяме на карта общото развитие на България, като се концентрираме само върху въглищните централи, а в тази сложна обстановка да запазим до разумни нива производството на въглища и същевременно да убедим Брюксел, че приносът ни към зелените политики е съществен“, коментира пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

Ускореното въвеждане на ВЕИ в България определено среща трудности, отбеляза той. По думите му трябва да сме „малко по-реалистично настроени по отношение на новите ВЕИ“.

Според Иванов „намаляването на дела на фосилните горива в нашия енергиен микс като увеличим дела на ВЕИ-тата е недобра стратегия“.

Въглищните централи, и това е логиката на европейските политики, е да бъдат ограничавани и изтласквани от пазара по икономически причини. От това няма начин да избягаме, освен ако не искаме да платим по-висока цена, поясни Иванов.

„Политиката на ЕС е да измества въглищата. Тази политика се постига, като се увеличава цената за въглеродните емисии. При високи цени на въглеродните емисии, или имаме вътрешна политика, която подкрепя въглищните централи финансово, като увеличи цената на мрежовите услуги и крайните потребители плащат тази допълнителна услуга, или наистина намаляваме въглищното производство“, заяви той.

По думите му в българското общество не е налице желание да поеме по-високи разходи за електрическата енергия, а „този разговор обхваща цялото общество, не само хората във въглищните региони“.

„Не се включва компонента, която да гарантира допълнителни разходи на централите и те по икономически причини ще ограничават обективно своята работа, ще бъдат принудени да работят в условията на сезонност. Тази реалност трябва да бъде обсъждана в детайли, а не че по принцип не ги затваряме. Това не върши работа на никого, такава декларация“, коментира Антон Иванов.

Анкети