Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. В Германия настояват за удължаване експлоатацията на атомните електроцентрали

Енергетика

В Германия настояват за удължаване експлоатацията на атомните електроцентрали

Последните три атомни съоръжения ще бъдат спрени в събота, следвайки плана на правителството, държавата да се откаже от ядрената си енергия

В Германия настояват за удължаване експлоатацията на атомните електроцентрали - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

През следващите месеци Германия ще бъде изправена пред потенциален недостиг на енергия и високи цени поради постепенното спиране на ядрената енергетика, предупреди голяма бизнес асоциация в страната.

Петер Адриан, председател на Германската търговско-промишлена камара (DIHK), призовава политиците да удължат експлоатацията на ядрените централи.

„Въпреки че цените на природния газ спаднаха напоследък, разходите за енергия остават високи за повечето предприятия“, заяви Адриан пред вестник Rheinische Post.

Той също така подчерта, че заплахата от недостиг на енергия и предизвикателството на енергийната сигурност не са отминали.

Служителят подчерта, че повечето германски предприятия настояват за удължаване на срока на работа на атомните електроцентрали до края на енергийната криза, съобщи Анадолската Агенция.

Правителството на канцлера Олаф Шолц планира да се откаже от ядрената енергия и да се насочи към възобновяемите източници. Последните три атомни електроцентрали в страната ще бъдат спрени в събота, съгласно миналогодишния план.

За да предотврати недостига на енергия, правителството купува повече газ от Норвегия и увеличава вноса чрез тръбопроводи от Белгия и Нидерландия.

Берлин изгражда и нови терминали в северните германски пристанища, за да може да получава достатъчно количество втечнен газ и да бъде независим от Русия.