Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Лидерите на ЕС в задънена улица за признаването на ядрената енергия за възобновяем ресурс

Анализи

Лидерите на ЕС в задънена улица за признаването на ядрената енергия за възобновяем ресурс

Лидерите на ЕС в задънена улица за признаването на ядрената енергия за възобновяем ресурс - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейските лидери са в задънена улица по отношение на признаването на ядрената енергия като пълноценен възобновяем ресурс, обобщава белгийското радио BussinesAM по повод провелата се на 23 и 24 март в Брюксел среща на правителствените ръководители на държавите-членки, пише в блога си икономическият жирналист Апостол Апостолов, който живее и Белгия.

В обзора си медиата акцентира върху задълбочаващия се спор между Германия и Франция по отношение на включването на ядрената енергия със статут на „зелена“, подобно на генерираната от вятър и слънце.

Във Франция 70% от електроенергията се произвежда в ядрени реактори. Ето защо не е изненадващо, че президентът Еманюел Макрон продължава да настоява в ЕС за по-благоприятно третиране на ядрената енергия.

В другия лагер попада германския канцлер Олаф Шолц. Неговата страна, заедно с още няколко яростно се противопоставят на френските усилия да се даде „зелен“ статут“ на ядрената енергия.

Макрон и Шолц са се срещнали в рамките на срещата, за да обсъдят въпроса. Френският президент е подчертал пред медиите, че се надява да постигне споразумение с "за осигуряване на технологична неутралност". Но засега изглежда, че пробив в спора не е постигнат, отбелязва радиото.

Темата предизвиква напрежение не само между двете съседки, но и в рамките на Съюза. Германия, заедно с няколко страни, включително Австрия и Люксембург, не са фенове на ядрената енергия.

Франция, от друга страна, създаде „ядрен съюз“ в рамките на ЕС. Заедно с още десет други държави, сред които България, иска да гарантира, че ядрената енергия отново играе все по-голяма роля в европейските енергийни доставки. Страните, които участват, като Полша например, също говориха на европейската среща за необходимостта да се даде на ядрената енергия същия статут като възобновяемите източници.

Сред тях е Белгия, която не е част от ядрения съюз. Въпреки това премиерът Александър Де Кро би искал страната да получи статут на наблюдател в рамките на алианса. Де Кро също така заяви пред Financial Times, че страните трябва да предприемат "прагматичен" подход по отношение на атома.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ядрената енергия може да играе роля в европейските енергийни планове. Новите ядрени технологии биха могли да използват средства от Европейския закон за нулевата нетна индустрия, европейският еквивалент на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ. Под нови технологии тя разбира малки модулни реактори (SMR), които вече се разработват.

Полският премиер Матеуш Моравецки коментира също пред FТ, че ядрената енергия трябва да отговаря на условията за финансиране от ЕС. Ядрената енергия „абсолютно трябва да получи същия статус както слънчевата и вятърната енергия, защото нямаме технология за съхраняване на енергия от възобновяеми източници“.