Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Търсенето на петрол ще остане високо за десетилетия

Мрежата

Търсенето на петрол ще остане високо за десетилетия

Търсенето на петрол ще остане високо за десетилетия - Tribune.bg
Снимка:

Британската  компания British Petroleum (BP) публикува доклад в понеделник, в който се опитва да предскаже бъдещето на световния енергиен пазар, съобщи в блога си икономическият журналист Апостол Апостолов от Белгия, като се позова на businessam.be. Според изданието след като Европа можеше да поддържа икономиката си с евтини руски изкопаеми горива в продължение на десетилетия, тя беше принудена да намери други доставчици през 2022 г.

В доклада BP не само описва въздействието, което войната ще има, но очертава редица бъдещи сценарии за световния енергиен пазар. На първо място, компанията прогнозира, че войната ще има дълготраен ефект върху световната икономика. Експертите припомнят, че през последните месеци Старият континент масово изгражда инфраструктура за получаване на втечнен природен газ чрез кораби. Според критиците, обаче, това заплашва Европа да я направи зависима от изкопаемите горива за по-дълго време.

От ВР прогнозират още, че икономическият растеж ще бъде доста по-бавен до 3 г. от прогнозирания миналата година. По-високите цени на енергията и храните, причинени от нахлуването в Украйна, са най-голямата причина за това. Много от западните страни ще спрат да внасят енергийни източници от Русия поради войната. Това отчасти се компенсира от вноса на газ и петрол от други страни, но преходът към зелена енергия, който между другото беше на дневен ред, също може да бъде изместен на заден план.

"Засиленият фокус върху енергийната сигурност в резултат на войната между Русия и Украйна има потенциала да ускори енергийния преход", коментира главният икономист на BP Спенсър Дейл. Според него страните ще се опитат да генерират все повече енергия на собствени източници, значителна част от която ще бъде възобновяема. Независимо от това, „черното злато“ ще играе много важна роля в енергийния микс още дълго време.  През 2035 г. светът все още ще консумира около 70 до 80 милиона барела петрол, в сравнение с около 100 милиона днес.

"Петролът не се използва само за задвижване на превозни средства. Необходим е при производството на нефтохимически продукти като пластмаса и промишлени химикали, както и за направата на бетон, стомана и много други. Само една четвърт от целия петрол, използван в световен мащаб, служи за задвижване на моторни превозни средства", напомня главният икономист на ВР. Поради тази причина други организации, като Международната агенция по енергетика (МАЕ), също смятат, че търсенето на петрол няма да спадне много бързо. Дори през 2050 г., когато глобалните емисии трябва да станат нулеви, все още ще са необходими около 26 милиона барела годишно.

И все пак, въпреки че BP не смята, че търсенето на петрол ще изчезне веднага, компанията иска да стане климатично неутрална до 2050 гЗа тази цел тя все повече се фокусира върху алтернативни източници на енергия, като слънчева и вятърна енергия.

От своя страна МАЕ посочва, че глобалното търсене на петрол се очаква да нарасне до исторически връх през 2023 г., след като Китай смекчи ограниченията си срещу Covid-19 - ход, който може да повиши цените на суровия петрол през втората половина на годината, съобщи националното радио. Във връзка с това две големи несигурности доминират в перспективите за петролния пазар за 2023 г. - Русия и Китай, посочват експертите на МАЕ в първия за годината ежемесечен доклад за петролните пазари.

"Тази година търсенето на петрол може да нарасне с 1,9 милиона барела на ден, за да достигне 101,7 милиона барела на ден, най-високото ниво досега, затягайки допълнително баланса между търсене и предлагане, тъй като руските доставки се забавят под пълното въздействие на западните санкции", уточнява базираната в Париж международна енергийна организация. В доклада се прогнозира, че "добре снабденият" глобален пазар на петрол в началото на годината може "бързо да се затегне", тъй като западните санкции – по-специално забраната на ЕС за внос на рафинирани руски продукти в сила от 5 февруари – започват да оказват своя пълен ефект.

Експертите на МАЕ отбелязват, че почти половината от прогнозираното увеличение на потреблението на петрол тази година ще дойде от Китай, въпреки че "формата и скоростта" на повторното отваряне на азиатска държава остават несигурни.

Ограниченията на Пекин срещу Covid-19, които потиснаха икономическата активност през миналата година, доведоха до спад в търсенето на петрол от Китай през 2022 г. за пръв път от 1990 г. насам, намалявайки средно с 390 000 барела на ден, най-големият годишен спад в историята.

"Но разхлабването на мерките за карантина и тестване през ноември, последвано от внезапното решение на Пекин да се откаже от режима си  на "нулев Covid" в началото на декември, вече е увеличило китайското потребление", отчита МАЕ. Според данни на организацията, китайското търсене на петрол през ноември е нараснало с 470 000 барела на ден в сравнение с октомври.

Анкети