Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Изкуственият интелект се сблъсква с нарастващ надзор в Европа

Анализи

Изкуственият интелект се сблъсква с нарастващ надзор в Европа

Европейските органи засилват контрола си върху програмата с изкуствен интелект ChatGPT дни след като Италия го забрани изцяло

Изкуственият интелект се сблъсква с нарастващ надзор в Европа - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Френският регулатор на личните данни съобщи, че е получил две жалби за програмата с изкуствен интелект ChatGPT, докато европейските органи засилват контрола си върху чатбота дни след като Италия го забрани изцяло, предаде АФП.

ChatGPT, създаден от американската фирма OpenAI, стана световен хит, като демонстрира способност да създава есета, стихотворения и разговори от най-кратките указания - както и да полага трудни изпити.

Преди дни обаче италианските регулаторни органи заявиха, че фирмата няма правно основание да се занимава с масово събиране на данни и поставиха под въпрос начина, по който обработва събраната информация, припомня БГНЕС.

Оттогава европейските органи, включително тези на Франция, Ирландия и Германия, се обърнаха към италианските си колеги, за да се опитат да установят обща позиция относно ChatGPT.

Притесненията не се ограничават само до Европа - канадски регулаторен орган също заяви, че започва разследване на OpenAI.

Френският CNIL, считан за най-мощния европейски регулатор на личните данни, заяви, че вече е получил две жалби, въпреки че все още не е започнал пълно разследване.

Първата жалба е подадена от Зоуи Вилен от Janus International, според която "ние не сме против технологиите, но искаме етични технологии".

В жалбата си тя пише, че когато се е опитала да се регистрира за акаунт в ChatGPT, не е била помолена да даде съгласието си с общите условия за ползване или политиката за поверителност.

Друго оплакване идва от Дейвид Либо, разработчик, който пише в подаденото от него заявление, че е намерил лична информация за себе си, когато е поискал от бота информация за своя профил.

„Когато поисках повече информация, алгоритъмът започна да си измисля истории за мен, чрез създаването на уебсайтове или организирането на онлайн събития, които бяха напълно неверни“, твърди той.

ChatGPT и други подобни програми се „обучават“ на огромни масиви от текстове, събрани от интернет, и са известни с измислянето на отговори, въпреки че OpenAI заяви, че подобни „халюцинации“ са по-рядко срещани при GPT-4, последната версия на бота.

Миналия месец милиардерът и шеф на Tesla и Twitter Елон Мъск се присъедини към стотици експерти, които призоваха за спиране на разработването на мощни системи за изкуствен интелект - ход, предизвикан от пускането на GPT-4.

След заповедта на Италия за забрана на чатбота, OpenAI заяви, че е „ангажирана със защитата на личните данни на хората“ и смята, че продуктът ѝ е в съответствие със закона.

Анкети