Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Какво трябва да се промени в икономиката ни, за да привлечем инвестиции?

Анализи

Какво трябва да се промени в икономиката ни, за да привлечем инвестиции?

Какво трябва да се промени в икономиката ни, за да привлечем инвестиции? - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Говорейки за развитие на бизнеса виждаме забавяне на средствата от Европа по Плана за възстановяване и устойчивост и сериозен проблем с енергийната ефективност както на домакинствата, така и на предприятията.

"В една икономика като българската средствата от ЕС биха могли да подпомогнат изключително много тези предприемачи, които имат бизнес идеи. Тази средства подпомагат и биха подпомогнали изключително много българската икономика. Проблемът е в менажирането на тези средства. За да могат предприятията да достъпят тези средства, програмите трябва да бъдат подготвени своевременно и пуснати за кандидатстване. Надяваме се това забавяне да бъде компенсирано", коментира главният секретар на БТТП Васил Тодоров в специалното ни студио "Изборите днес".

Според изпълнителния директор на Центъра за енергийна ефективност д-р Драгомир Цанев все още подценяваме какъв е приносът ни в членството ни в ЕС за развитие на икономиката. По думите му нашата икономика расте, но все още сме пасивни потребители на финансовия ресурс и не развиваме бизнес модели. Той обясни пред Bulgaria ON AIR, че Зелената сделка е идея накъде трябва да се развива европейската икономика и че желанието за пълен контрол върху финансовия ресурс отблъсква голяма част от инвеститорите.

"Електронното управление - това са системи, които могат да си комуникират. За съжаление този процес е доста бавен. Той влияе и върху проблемите, свързани с корупцията. Тези проблеми са свързани с бюрокрацията - това бави бизнеса, пречка е и пред чуждестранните инвеститори. Проблемът с инфлацията не можем да го препишем изцяло на български фактори. Много често България зависи от външни доставки. Еврозоната е цел и приоритет за нас", заяви Тодоров.

Д-р Цанев подчерта, че трябва да направим така, че с публичния ресурс, който идва от Европа, да привличаме инвестиции, а не да гоним бизнеса. По думите му санирането е най-добрият пример. Изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност каза, че когато режимът на финансиране е базиран на 100-процентов грунтов компонент, парите няма как да стигнат.