Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Калоян Паргов: В момента и най-лошият бюджет ще бъде по-добър от поредното удължаване на стария

Анализи

Калоян Паргов: В момента и най-лошият бюджет ще бъде по-добър от поредното удължаване на стария

Калоян Паргов: В момента и най-лошият бюджет ще бъде по-добър от поредното удължаване на стария - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook

„Колкото и живот да има този парламент, трябва да приеме бюджета, защото вече се усеща липсата на пари, на инвестиционна активност от страна на държавата, буксуват системи. Държавата се обрича на колапс. В момента и най-лошият бюджет ще бъде по-добър от поредното удължаване на стария. Да се работи с рамка от 2022 г., при този драстичен спад в икономическата активност от началото на годината, обрича и на по-ниски приходи в бюджета и на невъзможност да се съберат, за да се похарчи дори и тази 1/12.“. Това заяви председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Калоян Паргов пред „24 часа“.

Според него единственият вариант е първите две формации да направят кабинет с първия мандат, защото всички останали опции са нестабилни. 

„Радев видя, че все повече изтъняват ореолът и подкрепата за него на фона на липсата на буфери в бюджета и възможности служебното правителство да решава проблемите в държавата без парламент. Ако това беше възможно в първите 2 г., когато ситуацията бе друга, то сега е абсолютно противопоказно за държавата служебното правителство да продължи да работи без инструментариум и бюджет при тази икономическа и социална динамика“.

Той е категоричен, че избори ще има в началото на септември. По повод това, че и този вот може да покаже същата конфигурация, Паргов заяви: „Зависи как през следващия месец ще се развият различни сюжети и сценарии - като например войната в прокуратурата. Дали е помежду им, дали е срещу партиите в парламента – „злото, виновно за всички тегоби в момента“, както ги охарактеризира главният прокурор.“

Все пак той припомня, че същият сюжет се развива от няколко години и по оста президентство – парламент. „Радев срещу партиите. Той има сходна позиция, но изказана по елегантен начин. Затова един от стимулите на тези партии да се докажат бе президентът да не продължава да управлява. Така че всички тези сюжети ще предопределят и позиционирането на партиите за следващите избори.“