Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Китай затъва все по-дълбоко в дефлация, цените падат с най-бързия темп от 15 години

Анализи

Китай затъва все по-дълбоко в дефлация, цените падат с най-бързия темп от 15 години

Китай затъва все по-дълбоко в дефлация, цените падат с най-бързия темп от 15 години - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Потребителските цени в Китай навлязоха по-дълбоко в дефлационна територия през януари. Те отбелязаха най-големия си спад от глобалната рецесия от 2009 г. насам. Това е пореден сигнал за огромните предизвикателства, пред които е изправена икономиката на страната, съобщава CNN.

Китай се бори с понижаването на цените, не може да спре дефлацията

Индексът на потребителските цени (CPI) в страната се понижи с 0,8% през януари спрямо предходната година, според данните на Националното статистическо бюро (NBS). Това e най-стръмният спад от септември 2009 г. и бележи четвърти пореден месец на понижение.

Според анализатори резкият спад се дължи до голяма степен на сезонни фактори. Не е ясно дали това понижение не е достигнало своя лимит.

Националната статистика, както и някои икономисти, коментират, че празничното търсене през януари 2023 г., когато индексът на потребителските цени се повиши с 2,1%, е изиграло роля в това, че цените тази година изглеждат особено ниски.

„Лунната Нова година се пада през февруари тази година, в сравнение с края на януари миналата година, именно това е причината за промяната на кривата“, казаха икономисти от HSBC.

Пекин се бори да съживи доверието на потребителите и инвеститорите, докато гаси пожари на няколко фронта  -  спад на недвижимите имоти, срив на фондовия пазар и по-слаб износ. В сряда беше уволнен основния регулатор на фондовия пазар, след като се оказа, че има изтрити трилиони акции през последните години.

Колапсът на Evergrande: Съд в Хонконг разпореди ликвидация на китайския имотен гигант

Чуждестранните фирми изтеглят пари от Китай с по-бързи темпове, отколкото ги влагат

„Слабото потребителско търсене миналия месец също натежа върху цените“, казаха икономистите.

По-специално цените на храните бяха голямо препятствие за индекса.

Цената на свинското месо, основна храна в Китай, се срина със 17,3% спрямо предходната година, отбелязвайки най-големия спад сред всички продукти за консумация. Цените на зеленчуците паднаха с близо 12%.

Анкети