Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Чуждестранните фирми изтеглят пари от Китай с по-бързи темпове, отколкото ги влагат

Анализи

Чуждестранните фирми изтеглят пари от Китай с по-бързи темпове, отколкото ги влагат

Чуждестранните фирми изтеглят пари от Китай с по-бързи темпове, отколкото ги влагат - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Чуждестранните фирми изтеглят пари от Китай с по-бързи темпове, отколкото ги влагат, показват официални данни. Забавящата се икономика на страната, ниските лихвени проценти и геополитическата битка със САЩ породиха съмнения относно икономическия ѝ потенциал.

Домбровскис: Европейският бизнес е несигурен за бъдещето си в Китай

Всички погледи ще бъдат насочени към решаваща среща между китайския лидер Си Дзинпин и президента на САЩ Джо Байдън тази седмица.

Търговският оборот между САЩ и Китай достигна $550,7 млрд. – годишен спад от над 13%

Но изглежда, че фирмите вече са предпазливи.

„Безпокойствата около геополитическия риск, несигурността във вътрешната политика и по-бавния растеж карат компаниите да мислят за алтернативни пазари“, казва Ник Маро от Economist Intelligence Unit (EIU), предава BBC.

Китай регистрира дефицит от 11,8 милиарда долара (9,6 милиарда британски лири) в чуждестранни инвестиции през трите месеца до края на септември - за първи път от началото на отчетите през 1998 г.

Китай ще емитира държавни облигации на стойност 137 млрд. щатски долара

Това предполага, че чуждестранните компании не реинвестират печалбите си в Китай, а по-скоро пренасят парите си извън страната.

Китай трябва да направи „корекции“

„В момента Китай е изправен пред по-бавен растеж и трябва да направи някои корекции“, казва говорител на швейцарския производител на индустриални машини Oerlikon, който изтегли 250 милиона франка (277 милиона долара; 227 милиона паунда) от Китай миналата година.

„През 2022 г. ние бяхме една от първите компании, които прозрачно съобщиха, че очакваме икономическото забавяне в Китай да повлияе на нашия бизнес“, добавя говорителят. „Следователно започнахме рано да прилагаме действия и мерки за смекчаване на тези ефекти.“

Китай остава ключов пазар за фирмата. Има близо 2000 служители в цялата страна, което представлява повече от една трета от продажбите му.

Oerlikon отбеляза, че все още се очаква китайската икономика да отчете растеж от около 5% през следващите няколко години, „което е сред най-високите в света“.

От началото на пандемията бизнеси като Oerlikon се бориха с предизвикателствата на оперирането на най-големия пазар в света.

Китай беше приложил едно от най-строгите блокирания на пандемията в света чрез политиката си за „нулев Covid“.

Това доведе до смущения във веригите за доставки на много компании, като технологичния гигант Apple, който произвежда повечето си модели iPhone в Китай.

Продажбите на iPhone се забавят - Apple е напът към най-големия спад на приходите си от 2016 г. насам

Оттогава фирмата диверсифицира своята верига за доставки, като премести част от производството си в Индия.

Индия се похвали: Apple увеличава производството на продуктите си в страната ни до 25%

Ник Маро вярва, че повече компании са се вслушали в призивите за диверсификация тази година, тъй като напрежението между Китай и САЩ се повиши с нови ограничения за износ на суровини и технологии, необходими за производството на модерни чипове.

„Не виждаме много компании да се оттеглят от Китай. Много от големите мултинационални фирми са на пазара от десетилетия и не желаят да се откажат от пазарен дял, който са прекарали 20, 30 или 40 години в култивиране . Но по отношение на новите инвестиции, по-специално, виждаме преоценка."

Изненадващо: Шефът на Apple Тим Кук пристигна на посещение в Китай

Ниски лихви

Бизнесът също обмисля влиянието на лихвените проценти. Китай се противопостави на тенденцията, тъй като много страни по света повишиха рязко лихвите миналата година.

Много големи централни банки, включително Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка, повишават лихвените проценти, за да се справят с инфлацията. По-високата цена на заема, която обещава по-висока възвръщаемост, също привлича чужд капитал.

Междувременно политиците в Китай намалиха цената на заемите, за да подкрепят икономиката и затруднената индустрия на имотите. Юанът се обезцени с повече от 5% спрямо долара и еврото тази година.

Вместо да реинвестира приходите от Китай обратно в страната, бизнесът харчи парите, казва Търговската камара на Европейския съюз в Китай.

Той добавя: „Тези с излишък от пари и печалби в Китай все повече прехвърлят тези средства в чужбина, където ще спечелят по-висока инвестиционна възвращаемост в сравнение с инвестициите в Китай.“

Някои фирми са изтеглили печалби от Китай като „част от техните дългосрочни цикли“ на теглене на печалби „след като проектите им достигнат определен мащаб и рентабилност“, отбеляза Майкъл Харт, президент на Американската търговска камара в Китай.

Фундаментално преосмисляне: Инвеститорите изхвърлят китайските акции въпреки новите усилия за укрепване на икономиката

„Изтеглянето на печалби не означава непременно, че компаниите са недоволни от Китай, а по-скоро, че техните инвестиции тук са узрели.“

Харт казва, че това е „окуражаващо, защото означава, че компаниите са в състояние да интегрират операциите си в Китай в своите глобални операции“.

Базираната в Канада компания за аерокосмическа електроника Firan Technology Group инвестира до 10 милиона канадски долара (7,2 милиона долара; 5,9 милиона паунда) в Китай през последното десетилетие и е изтеглила 2,2 милиона канадски долара от страната миналата година и през първото тримесечие на 2023 г.

„Ние изобщо не напускаме Китай. Ние инвестираме и развиваме нашия бизнес там и вземаме всички излишни пари, за да инвестираме другаде по света“, казва президентът и главен изпълнителен директор на фирмата Брад Борн.

Ограничение: Китай въвежда нови регулации за износа на метали за производство на чипове

Времена на несигурност

Анализаторите казват, че има много несигурност относно това, което предстои - както по отношение на лихвените проценти, така и по отношение на връзките между Китай и САЩ.

Пет големи китайски банки започват намаление на лихвите си по ипотечните заеми

Китайската централна банка може да продължи да намалява лихвените проценти тази година, за да подкрепи икономиката си, казва Дан Уанг, главен икономист на Hang Seng Bank China.

Намаляването на лихвените проценти може да окаже по-голям натиск върху вече отслабения юан.

„В момента има много ограничено пространство за облекчаване на паричната политика поради натиска на обезценяването на валутата“, казва тя.

„Ако икономическите настроения се подобрят следващия месец, може да се каже, че Китай ще намали лихвените проценти. Но ако настроенията не се подобрят, централната банка ще трябва да вземе много трудно решение."

Слабостта на китайската икономика в дългосрочен план

Бизнесът е предпазлив оптимист за предстоящата среща между президентите Си и Байдън, казва Маро от EIU.

„Директните срещи между двамата президенти са склонни да упражняват стабилизираща сила върху двустранните връзки. Също така видяхме вълна от дипломатически ангажименти между САЩ и Китай през последните няколко месеца, което допринесе за това усещане, че и двете страни се стремят да поставят етаж под връзката“, казва той.

„Въпреки това, не е нужно много, за да се разпаднат нещата отново. Докато компаниите и инвеститорите не почувстват, че могат да се ориентират с по-голяма сигурност, това съпротивление на чуждестранните инвестиции в Китай ще продължи.“

Анкети