Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. МВФ: През 2024 г. китайската икономика ще се забави до 4,6%

Анализи

МВФ: През 2024 г. китайската икономика ще се забави до 4,6%

МВФ: През 2024 г. китайската икономика ще се забави до 4,6% - Tribune.bg
Снимка:

През 2023 г. китайската икономика ще нарасне с 5,4% на фона на активното възстановяване от пандемията, като през 2024 г. растежът ще се забави до 4,6% поради проблеми на пазара на недвижими имоти и по-ниско външно търсене, заяви Международният валутен фонд (МВФ) в доклад за мисията си в Китай.

Мисията на фонда в Поднебесната се е състояла от 26 октомври до 7 ноември, по време на която са проведени разговори с висши служители на китайското правителство, Китайската народна банка (КНБ), представители на частния сектор и академичните среди, за да се обменят мнения относно икономическите перспективи и рискове, напредъка и предизвикателствата на реформите.

След мисията организацията публикува съобщение за пресата, съдържащо мненията и заключенията на участниците в мисията, които не отразяват непременно възгледите на Изпълнителния съвет на МВФ. Въз основа на предварителните констатации на мисията ще бъде изготвен доклад, който ще бъде представен на Изпълнителния съвет на МВФ за обсъждане и вземане на решение.

„Китайската икономика е на път да постигне целта на правителството за растеж през 2023 г., което отразява силното възстановяване от COVID. Предвижда се реалният БВП да нарасне с 5,4% през 2023 г. и да се забави до 4,6% през 2024 г. на фона на продължаващата слабост в сектора на недвижимите имоти и потиснатото външно търсене“, се казва в прессъобщението.

Мисията на МВФ смята, че е необходима стратегия за овладяване на рисковете, свързани с продължаващото адаптиране на сектора на недвижимите имоти, и за управление на дълговите задължения на местните власти, за да се подобрят нагласите и да се подобрят краткосрочните перспективи. Същевременно подкрепящите макроикономически политики следва да допълват тези усилия.

През трите тримесечия на 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай нарасна с 5,2%.

Според официалната прогноза през 2023 г. растежът на БВП на Китай ще бъде около 5 %. В същото време експертите са по-оптимистично настроени за икономическото развитие на страната. Така например бившият директор на Центъра за световна икономика към Китайския институт за съвременни международни отношения Чен Фънгин заяви, че темпът на растеж на китайската икономика може и да е 6%. Според нея правителството не е искало да назовава твърде голяма цифра и е посочило в прогнозата 5%, тъй като през миналата година предвидените стойности не са могли да бъдат постигнати.

БВП на Китай през 2022 г. нарасна с 3% в сравнение с 2021 в условията на множество локални епидемии от коронавирус и нестабилна международна среда, което се оказа под официалната прогноза от около 5,5%. БВП възлиза на 121,02 трилиона юана (17,95 трилиона долара).

Анкети