Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Казахстан ще снабдява Китай с уран

Енергетика

Казахстан ще снабдява Китай с уран

Казахстан ще снабдява Китай с уран - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Казахстан, най-големият производител на уран в света, обяви дългосрочна сделка за доставка на радиоактивния метал за Китай, тъй като богатата на ресурси централноазиатска страна засилва сътрудничеството си с Пекин, предаде АФП.

Сделката беше сключена между националната атомна компания „Kazatomprom“ и Китайската национална уранова корпорация "Limited" за доставка на неуточнено количество концентрат от природен уран, който се използва в ядреното гориво.

„Обемите и конкретните условия на договора не могат да бъдат разкрити поради поверителност и търговска чувствителност“, се казва в изявление на „Kazatomprom“.

„Този договор с водещата китайска енергийна компания ще допринесе за задоволяване на нарастващата нужда на Китай от чиста енергия с нулево нетно потребление, като същевременно ще засили историческите дългосрочни отношения между двете страни в областта на ядрената индустрия“, добави компанията.

Китай, Западноевропейските държави, Турция и САЩ се борят за влияние в Централна Азия - богат на ресурси регион, контролиран от бившия Съветски съюз, който традиционно се разглежда като „задния двор на Русия“.

Казахстан произвежда повече от 40% от урана в света и има огромни запаси от други ключови минерали.

По време на посещението на френския президент Еманюел Макрон в региона миналата седмица „Kazatomprom“ и френската фирма „Framatome“ подписаха споразумение за сътрудничество в областта на ядреното гориво.

Астана си сътрудничи и с Москва в областта на ядрената енергетика.

Франция, Китай, Русия и Южна Корея се конкурират за доставка на реактор за първата казахстанска атомна електроцентрала, чието изграждане ще бъде подложено на референдум до края на годината.