Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Казахстан свързва 2000 селски училища към високоскоростната интернет услуга Starlink

Технологии

Казахстан свързва 2000 селски училища към високоскоростната интернет услуга Starlink

Казахстан свързва 2000 селски училища към високоскоростната интернет услуга Starlink - Tribune.bg
Снимка:

Училищата в отдалечените селски райони в Казахстан вече ще са свързани към сателитния интернет на SpaceX – една от компаниите на Илон Мъск, съобщи на правителствено заседание министър-председателят на страната Алихан Смаилов.

Властите на страната планират да осигурят достъп до високоскоростен интернет Starlink в 2000 учебни заведения в отдалечени населени места. Пилотно, в рамките на предходния месец октомври, 10 училища бяха свързани в тестов режим, а скоростта на пренос на данни през мрежата достига 200 Mbit/s.

Сега Казахстан се готви да ускори внедряването на 5G, като ще свърже 2000 селски училища към високоскоростна интернет услуга Starlink. Това обяви министър-председателят на страната Алихан Смаилов след заседание на правителството.

Министърът на цифровото развитие, иновациите и космическата индустрия Багдат Мусин съобщи, че днес в Астана, Алмати, Шимкент и регионалните центрове телекомуникационните оператори са инсталирали повече от 800 базови станции 5G.

В същото време за ускорено въвеждане на технологията е необходимо да се премахнат редица регулаторни бариери, които значително влияят на времето за пускане на комуникационни станции. Това касае опростяване на процедурите за инсталиране на оборудването, хармонизиране на санитарните правила с международните стандарти, както и навременно предоставяне на нужните парцели.

По думите на Алихан Смаилов работата по въвеждането на 5G мрежа във всички градове с републиканско значение и областни центрове трябва да приключи до края на 2025 г.

Анкети