Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Пет големи китайски банки започват намаление на лихвите си по ипотечните заеми

Банки

Пет големи китайски банки започват намаление на лихвите си по ипотечните заеми

Пет големи китайски банки започват намаление на лихвите си по ипотечните заеми - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Пет големи китайски държавни банки обявиха, че ще започнат да намаляват лихвите си по съществуващи ипотечни заеми за първо жилище, като част от поредицата от мерки за подкрепа на имотния пазар в Китай, обявена от властите в Пекин през последните седмици, предаде Ройтерс.

Китайските регулатори съобщиха миналата седмица, че предприемат тази стъпка, за да помогнат на купувачите на жилища на фона на нарастващата загриженост за състоянието на втората по големина икономика в света след поредица от кризи в жилищния сектор в страната.

В отделни изявления за промяната на ипотечните си лихви съобщиха от Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China и Bank of Communications.

Лихвите по заеми за първо жилище ще бъдат намалени до минималните нива към момента на закупуване на жилището, а новите ставки влизат в сила на 25 септември, съобщиха китайските държавни кредитори.

Китайската инвестиционна компания China International Capital Corp - CICC заяви, че очаква средното намаление на ипотечните лихви за купувачи на първо жилище да възлиза на 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта). Така кредитополучателите биха спестили от лихви около 200 милиарда юана (27,31 милиарда долара) на година.

Заемите за купувачи на първи имот представляват около 80-90 на сто от всички неизплатени ипотеки, съобщават още от компанията за управление на богатство.

Като цяло жилищните кредити в Китай са били на стойност от 38,6 трилиона юана (5,3 трилиона щатски долара) в края на юни, което е представлявало 17 на сто от общия кредитен портфейл на местните банки.

Банките обявиха, че ще намалят лихвите си от 25 септември, като добавиха, че клиенти, които са имали фиксирани ипотечни лихви или чиито ипотеки са били класифицирани като заеми за втори дом преди въвеждането на новата политика за облекчаване на ипотечните кредити в големите градове, ще трябва да кандидатстват за намаляване на вноските си, предава БТА.

Анкети