Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Китайски кредитори са дали над трилион долара на развиващите се страни

Анализи

Китайски кредитори са дали над трилион долара на развиващите се страни

Китайски кредитори са дали над трилион долара на развиващите се страни - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Според нов анализ на данни, публикуван официално, развиващите се страни дължат на китайски кредитори най-малко 1,1 трилиона долара, като според него повече от половината от хилядите заеми, които Китай е отпуснал през последните две десетилетия, са просрочени, тъй като много кредитополучатели изпитват финансови затруднения.

Според AidData, изследователска лаборатория на университета "Уилям и Мери" във Вирджиния, просрочените плащания по заеми към китайски кредитори нарастват главоломно, като се установява, че близо 80% от кредитния портфейл на Китай в развиващия се свят в момента подпомага страни във финансово затруднение.

В продължение на години Пекин насочва инвестициите си към финансиране на инфраструктурата в по-бедните страни, включително в рамките на инициативата "Пояс и път", която китайският лидер Си Дзинпин обяви за своя флагман и която стартира преди десетилетие.

Тези средства се вляха в пътища, летища, железопътни линии и електроцентрали от Латинска Америка до Югоизточна Азия и спомогнаха за икономическия растеж на страните кредитополучатели. По този начин много правителства се сближиха с Пекин и превърнаха Китай в най-големия кредитор в света, като същевременно предизвикаха обвинения в безотговорно кредитиране.

Според анализ на повече от две десетилетия на китайското финансиране в чужбина в 165 държави, публикуван от AidData, 55% от заемите на официалния сектор на Китай за развиващите се страни вече са влезли в периода на погасяване.

Тези дългове стават изискуеми в нов и труден финансов климат на високи лихвени проценти, нестабилни местни валути и забавящ се глобален растеж.

"Много от тези заеми бяха отпуснати по време на [периода на "Пояс и път", започнал през 2013 г.] и бяха с пет-, шест- или седемгодишни гратисни периоди ... а след това [усилията за спиране на международния дълг по време на пандемията] добавиха още две години гратисен период, в който кредитополучателите не трябваше да изплащат задълженията си", заяви пред CNN изпълнителният директор на AidData и автор на доклада Брад Паркс.

"Сега историята се променя ... през последното десетилетие Китай беше най-големият официален кредитор в света, а сега се намираме в тази повратна точка, в която наистина става дума за това, че Китай е най-големия официален събирач на дългове в света", каза той.

Данните на AidData се основават на базата данни, в която се проследяват ангажименти за заеми и безвъзмездни средства на стойност 1,34 трилиона долара, поети от китайското правителство и държавни кредитори към кредитополучатели от публичния и частния сектор в държави с ниски и средни доходи в периода 2000-2021 г.

Тази база данни, създадена чрез събиране на официална и публична информация за отделните заеми и безвъзмездни средства, предоставя един от най-широките прозорци към това, което е известно като непрозрачни китайски дейности по финансиране.

Изследователите се позовават и на данни, предоставени от заемодателите на Банката за международни разплащания със седалище в Швейцария, които според тях показват, че кредитополучателите от развиващите се страни дължат на китайските заемодатели най-малко 1,1 трилиона долара и до 1,5 трилиона долара към 2021 г.

Анкети