Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Кузман Илиев: Влизаме във феноменална криза

Анализи

Кузман Илиев: Влизаме във феноменална криза

Обсъждането на бюджета ще бъде като лакмус за държавници. Ако не изберем с малкото ни ресурс какво да правим, няма да ни бъде! Обричаме следващите поколения на дебългаризация, категоричен е икономистът

Кузман Илиев: Влизаме във феноменална криза - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Обсъждането на бюджета ще бъде като лакмус за държавници. Ние разбираме демокрацията като постоянна сръдня и реално никой не иска да управлява. Бюджетът е основата на една стабилност, икономическа, социална и геополитическа, той е много важна тема. С голямо задлъжняване и ликвидни проблеми се дава негативен знак за инвестиционната среда у нас, може да има опасност от предоговаряне на валутния курс“, алармира икономистът Кузман Илиев пред Нова тв.

По думите му отвсякъде трябва да се режат разходи.

„Ако искаме да имаме икономически растеж, трябва да спрем да раздаваме милиони като семки и бонбонки и да се приоритизират инвестициите. Трябва да се замразят някои социални плащания. Можем да се надяваме на рецесия, за да се забави инфлацията, но това не значи, че цените ще паднат", убеден е Илиев.

Политическото безвремие има и хубава страна – политиците могат да обяснят на електората, че България има нужда от финансова стабилност. Опасността е не да не може да влезем в еврозоната в близко бъдеще, а да застрашим валутния борд, което е зловещ сценарий.

Това мнение изрази пред БНР икономистът Кузман Илиев.

„Трябва да замразим бюджетите, защото свикнахме в тази мътна вода всеки да лови риба", призова той.

Някой заблуждаваше социално слабите хора, че като тегли дълг, прави нещо добро за тях, коментира икономистът.

„Някой ги лъже в очите и ги обира. Сега имаме исторически шанс политиците да си измият ръцете със служебния кабинет, буквално, и да не увеличават разходите по изкуствен начин чрез дълг.“

Според Илиев рестриктивната политика трябва да се прилага няколко години.

„Ние свикнахме да живеем назаем, да правим много опасни неща, които правят така, че не само задлъжняват бъдещите поколения, сегашното поколение живее над възможностите си.“, коментира Илиев.

Глобалната икономическа конюнктура е негативна, нашият износ ще бъде ударен, приходите ще намалеят. Отваря се голяма дупка в хазната, която се пълни с дълг, който е все по-скъп, поясни още Кузман Илиев.

Ако няма мир, ако няма енергийна стратегия и България в тази глобална електрификация не знае къде се позиционира, след година-две може да внася изключително скъп ток и да смаже индустрията си, предупреди икономистът.

„Средносрочно влизаме във феноменална криза, която само ще разпалва най-голямата криза – демографската, тя е ужасяваща. Обричаме следващите поколения на дебългаризация.“, каза още експертът.

Ако не приоритизираме, ако не изберем с малкото ни ресурс какво да правим, няма да ни бъде, смята Илиев.

„Пътувам от Северозападна България към София. Пътят е, все едно сте в Бахмут. Ако ние не използваме капиталовата програма на страната да модернизираме нашата инфраструктура, цели региони в един момент ще се стопят и ще изчезнат, а ние си говорим как да санираме сградите с ПВУ, в който сме си обещали, че половината енергетика ще си я затворим. Това е политическо късогледство и безвремие!“, категоричен е Илиев.

Икономистът вижда „нескопосани опити на служебния кабинет да покаже на ЕК, че се борим с инфлацията“ и критикува и „безумния енергиен социализъм, изразен в зеления диктат от Брюксел“.

В българските търговски вериги само 1/3 от стоките са български, изтъкна той. По думите му влизаме в остра енергийна криза, а конюнктурата, която прави цените високи, няма да изчезне. Затова е необходима сериозна стратегия как да облекчим нашите производители.

Целта е да направим „прогнозируема среда, в която няма истерия“, обобщи Кузман Илиев.

Анкети