Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Макс Баклаян: Златото е застраховка срещу най-големият данък - инфлацията

Анализи

Макс Баклаян: Златото е застраховка срещу най-големият данък - инфлацията

Макс Баклаян: Златото е застраховка срещу най-големият данък - инфлацията - Tribune.bg
Снимка:

През последните месеци цената на златото се покачва сериозно. Интерес към благородния метал имат както банки, така и големи и малки инвеститори. За нвестициите в злато разговаряме с експерта Макс Баклаян.

Г-н Баклаян, особен интерес в момента представлява покупката и инвестицията в злато, защото дава сигурност. Какво отличава според вас този вид спестяване от другите?

Човек може да спестява в злато или в различни валути, например. Основната разлика между това човек да съхранява спестяванията си в злато и във валути е това, че златото е пари. Всички останали форми, за които говорите – без значение дали ще е в долар, евро, швейцарски франк, български лев, те са валути.

Сега, каква е разликата между пари и валута – според дефиницията на Аристотел от 1 век преди Христа парите притежават пет основни характеристики – те са трайни, делими, преносими, оскъдни и притежават присъща стойност. Последните две – да са оскъдни и да притежават стойност сами по себе си са най-важните характеристики за парите.

Валутата не притежава тези две основни характеристики на присъща стойност и на оскъдност. Валутата реално погледнато е физически токен, който се използва като законно разменно и платежно средство от даденото правителство.

Тъй като самата валута няма стойност сама по себе си, не е оскъдна, тя може да бъде създавана изключително лесно.

Как тогава, държейки валута, хората губят от инфлацията?

Това създаване на валута е инфлацията и когато вие спестявате във валута, вие сте обложени с един допълнителен данък – инфлацията или по друг начин казано със загуба на покупателна способност на парите ви. 

Когато спестявате в злато, вие спестявате в истински пари, които не могат да бъдат създавани лесно. За да създадете една унция злато, говорим за години геоложки проучвания, милиарди инвестиция и много тежка техника, за да излезе това нещо от земята, да се рафинира и да се създаде продукт. Докато създаването на валута е буквално натискането на един бутон. Затова в златото няма инфлация, а във валутите има много сериозна инфлация.

Може ли да се предпазиш, спестявайки в евро и превръщайки сега парите си в евро или други валути?

Бързият отговор е не, защото всички валути губят покупателна способност. Някои валути губят по-бързо покупателна способност, например българският лев загуби цялата си стойност при хиперинфлацията от 1997г. Други валути губят по-бавно покупателна способност през годините, но всички така или иначе губят покупателна способност. За илюстрация, от 1999г., когато е създадено еврото, то спрямо златото еврото е загубило 90% от покупателната си способност. Така ако през 1999г. сте спестили 100 евро в злото и 100 евро в евро, днес вие ще може да си купите стоки на стойност 10 евро за спестяванията си в евро и стоки за 100 евро, ако сте спестили в злато. Еврото не е панацея, американският долар също.

Какви са вашите препоръки за справяне с инфлацията при спестяванията?

Първата препоръка е хората да осъзнаят, че инфлацията не е повишаване на цените. Повишаването на цените е следствие от инфлацията, т.е. когато има повече валута в обръщение в икономиката, всяка единица валута е по-малко стойностна и тя може да закупи по-малко. Затова цените се качват в дадената валута, но покачването на цените не е инфлация. Инфлацията е повишаването на валутната маса в икономиката.

Второто основно нещо е хората да използват едно много просто правило, което е „Правилото на 72“. Според него ако разделите 72 на нивото на инфлация в момента, ще разберете за колко години ще загубите половината от покупателната си способност.

С други думи, ако ви кажат, че има 4% инфлация, вие автоматично можете да изчислите -  разделяте 72 на 4 и получавате 18, така че за 18 години с това темпо на инфлация ще загубите половината от покупателната си способност.

Другият ми съвет е, че следва да разбирате какво ви говори отсрещната страна, за да може да взимате правилните инвестиционни решения. Ако човек е решил да инвестира на стоковата борса, в акции, облигации, дори в крипто, ако разбира тези неща е едно. Но ако спекулира, т.е. ако гони бърза печалба и не разбира тези неща, има много голям шанс да загуби. Затова моят съвет е парите, които искате да заделите настрана и да не ги загубите, да ги инвестирате в инвестиционно злато, защото бидейки пари то запазва покупателната си стойност. Неговата функция е да ви защити от инфлацията. Когато спестявате, го правете в злато. Ако инвестирате, следва да разбирате какво купувате. В противен случай спекулирате и има много голям шанс да загубите. Не се подвеждайте по големите печалби от нещо, защото за да са печалби на едни, те са загуби за други. Често онези, които знаят и разбират повече, печелят от вас.

А каква е минималната сума, която трябва да има един човек, за да спестява в инвестиционно злато?

За инвестиционното злато ние имаме един абонаментен продукт, който е един грам и струва в момента 156лв. за грам. Да кажем около 150 лв. за грам е минималната ежемесечна инвестиция, която може да правите. Смятам, че това е поносимо за бюджета на повечето семейства в България. Купувайки си в 12 последователни месеца едно такова абонаментно кюлче, вие ще получите едно подарък от нас, което ще ви върне цялата печалба, която ние сме събрали през 12-те месеца. Тогава един грам злато ще ви излезе на цена от около 140лв. Това е най-евтиният и същевременно безрисков начин да започнете да спестявате парите си в злато. Ако решите наведнъж да купите голямо количество инвестиционно злато и не сте си дали време да прочетете, да разберете повече за актива, да следите цената му, то при една малка корекция на цената – ако сте инвестирал 100 хиляди лева и има 3% корекция на цената, вие виждате, че сте загубили 3 хиляди лева и това може да ви притесни и да ви паникьоса. Докато при инвестиция от 150 лв. всеки месец, дори и да има лека корекция, ще сте загубили 1-2-3 лева. Това няма да ви притесни. Съветът ми е винаги да започвате с малко, за да си дадете време да научите и да разберете повече за актива, който купувате.

Интересно е, че централните банки купуват злато, но лесно ли е да се направи това от обикновен човек? Какви специфични знания са необходими, за да се чувства той уверен в това, което прави?

Елементарно е да си закупите инвестиционно злато. Ние продаваме ежемесечно на десетки хиляди души на каса и за няколко минути идвате и си закупувате. Покупката на инвестиционно злато не е по-различна от покупката на валута на една от нашите каси – същата транзакция, същото време, нищо по-специфично не ви трябва, за да си закупите инвестиционно злато. Изключително лесно е. Относно знанията, които трябва да притежавате за покупка на злато - хубавото при него е, че е много скучен и елементарен актив. Той е пари и неговата функция е вие да си спестявате в него. Не ви трябват допълнителни знания и да прочетете много книги. Не ви трябва да разбирате от макроикономика или геополитика. Важното, което трябва да знаете, е, че златото е застраховка срещу най-големият данък, който е инфлацията. Това е единственото, което трябва да знаете. Ако разбирате това изречение, вие сте готов да инвестирате в злато.

Нашият събеседник: Maĸc Бaĸлaян зaвъpшвa cpeднoтo cи oбpaзoвaниe в apмeнcĸи интepнaти във Beнeция и Hиĸoзия, ĸъдeтo зaвъpшвa c oтличeн ycпex cъc Ѕummа Сum Lаudе пpeз 2001 гoдинa. Bиcшeтo cи oбpaзoвaниe зaпoчвa в CAЩ, нo пo ceмeйни пpичини ce вpъщa в Бългapия, ĸъдeтo зaвъpшвa АUВG в Блaгoeвгpaд пpeз 2008 гoдинa.

Heгoвaтa ĸapиepa зaпoчвa пo вpeмe нa cтyдeнтcĸитe бpигaди в CAЩ, ĸъдeтo Бaĸлaян paзвивa лидepcĸитe cи yмeния и ocнoвaвa пъpвия cи бизнec. Πpeз 2009 гoдинa Maĸc Бaĸлaян и нeгoв пpиятeл ocнoвaвaт Таvех Бългapия.

Oт 2016 г. Maĸc Бaĸлaян пoeмa eднoличнo yпpaвлeниeтo нa бългapcĸoтo дpyжecтвo ĸaтo изпълнитeлeн диpeĸтop нa Таvех, ĸoeтo в мoмeнтa e нaй-ycпeшнaтa дъщepнa ĸoмпaния нa фиpмaтa мaйĸa Таvіd Grоuр.

Πpeз 2019 г. Бaĸлaян oтĸpивa pyмънcĸия дъщepeн ĸлoн нa Таvех, a пpeз 2021 година oтĸpивa и cpъбcĸия дъщepeн ĸлoн.

Забележка: Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на злато, валута, ценни книжа, крпто и др.